Macan otišao iz vlade nakon tvita o reprezentaciji, Thompsonu i državnom udaru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KREŠIMIR MACAN više nije Plenkovićev savjetnik za strateško komuniciranje, objavila je popodne vlada. 

"Današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, sukladno čl. 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske", stoji u priopćenju vlade.

Razlog Macanovog odlaska s mjesta Plenkovićevog posebnog savjetnika vlada dakle nije precizirala, napisali su tek da je razriješen "na osobni zahtjev". No špekulira se da je jedan od razloga za Macanov odlazak i njegova Twitter objava dan nakon dočeka reprezentacije. 

Macana je koštala Twitter objava o dočeku reprezentativaca?

Jedan od tviteraša komentirao je, naime, pojavljivanje Marka Perkovića Thompsona u autobusu i na pozornici s nogometašima. "Državni udar @DalicZlatko i ekstremne desnice. Znači Francuze je dočekao predsjednik. @HNS_CFF nije dozvolio ni @KolindaGK ni @VladaRH ni @AndrejPlenkovic da budu na dočeku, ali su zato ugurali Thompsona i ustaštvo. Meni ovo miriše na meki ustaški državni udar", glasio je komentar tog tviteraša. Pritom je označio Macana koji se ubrzo oglasio i sam. 

Macan je, referirajući se na dosjetku o "mekom državnom udaru", kratko odgovorio "Koji nije uspio...", što je u dijelu javnosti izazvalo negativne reakcije.

Dan kasnije Macan je pokušao opravdati svoj komentar: "Poštovani, tijekom današnjeg dana sam na osobnom Twitter profilu (što je i naglašeno u opisu profila upravo da bi se izbjegle krive interpretacije) ironično prokomentirao jedan status na Twitteru kojeg nisam autor. Zbog manipulacije tim mojim komentarom iz kojeg se sada pokušava konstruirati da sam ja osobno prozivao bilo izbornika ili igrače hrvatske reprezentacije zbog bilo čega u vezi dočeka molim vas da konstatiramo par činjenica:

Osobno na bilo koji način nisam prozivao niti izbornika niti igrače, dapače izrazio sam zadovoljstvo da je doček Vatrenih i naroda bio spektakularan i bez incidenata te da je takva slika Hrvatske otišla u svijet. Izrazio sam i zadovoljstvo da, zbog mudrosti svih nazočnih na proslavi, nije prošla nikakva politizacija dočeka, već da je u svijet otišla veličanstvena slika slavlja i zajedništva. Žao mi je da oni koji pokušavaju manipulirati dočekom u političke svrhe nastavljaju i nakon što ih je doček zajedništva demantirao. Svi izneseni stavovi, kao što sam i napisao ranije, su moji osobni i nemaju nikakve veze funkcijom na koju sam imenovan u Vladi Republike Hrvatske", napisao je Macan. Nije poznato ima li njegova prvotna objava na Twitteru ikakve veze s odlaskom s funkcije Plenkovićevog savjetnika. 

Ratko Knežević, ekonomski stručnjak i kolumnist Macanu je napisao sljedeće: "Gospodine Macan, vi ste PR savjetnik Predsjednika Vlade, “premijera” Hrvatske po Ustavu. Vijest o Vašem namještenju objavljena je u svim medijima kao press release Hrvatske Vlade. Ako vi kažete “i to ne uspio državni udar” onda obični građanin misli da je pokušaja državnog udara bilo. Nažalost, to je tako. PR je ozbiljan biznis, jer je upravljanje percepcijom. Velika većina građana RH nije imala tu percepciju koja joj je – ne ulazimo sada u razloge – htjela biti nametnuta i Vi morate snositi konzekvence. S “državnim udarima” u demokraskoj zemlji se ne šali, u bilo kojem kontekstu".

"Što će ti ured u vladi ako nisi u stalnom radnom odnosu?"

Macan je i ranije, nešto više od pola godine koliko je proveo na mjestu Plenkovićevog PR savjetnika, u nekoliko navrata izazvao reakcije javnosti.

Već se prvog radnog dana na novom poslu pohvalio pogledom na dvorište Banskih dvora. Pokušao je pritom pojasniti svoj radni status, ali je kazao da će se prijaviti na burzi kao nezaposlena osoba koja će sama plaćati doprinose, što je izazvalo dodatne nedoumice.

"Svako dobro u 2018 - promjene su se kod mene već dogodile", napisao je, a nakon toga je na Twitteru došlo do rasprave.

Hrvoje Krešić, reporter N1 Televizije, pitao je: "Glupo pitanje, al svejedno: ako nisi u stalnom radnom odnosu nego si angažiran da 'po nalogu predsjednika Vlade obavlja(š) poslove kada priroda posla to zahtijeva', šta će ti ured u Vladi? To onda znači da će ti nalozi bit česti, maltene redovni? :D"

Macan mu je odgovorio sljedeće: "Pitaš i odgovaraš:-) Što ti misliš da se reforme mogu odrađivati samo tako - angažman je ful time s obzirom da ništa drugo ne radim."

Krešić nije odustao pa mu je napisao da zna koliko angažmana traži posao posebnog savjetnika pa mu baš zato i nije jasna formulacija iz priopćenja vlade, a dodao je i kako sad ispada da je Macan stalno zaposlen u vladi, jedino su morali naći da sve bude u skladu sa zakonom pa je zato dao otkaz u svojoj firmi. Macan je pokušao sve objasniti te je naveo kako sve piše u priopćenju. Kaže da otkaz u Manjguri nije morao dati, jer nije dužnosnik, ali je dao "zato da ne bi bilo prigovora".

Izjavio da je Index razguzio Martinu Dalić pa mu smetalo kada smo to objavili

Nakon što je Index svojim pisanjem o mailovima preko kojih se pisao Lex Agrokor smijenio ministricu gospodarstva Martinu Dalić, Macan je to prokomentirao na osebujan način. 

Neposredno nakon objave njezine ostavke Indexov reporter Vojislav Mazzocco upitao je Plenkovićeva savjetnika Krešimira Macana tko će biti sljedeći ministar gospodarstva.

"O nasljedniku se još nije ni počelo razmišljati. Tko bi htio uzeti ovaj posao kad ste je ovako razguzili? Najbolje da ukinemo ministarstvo gospodarstva", rekao je premijerov PR stručnjak.

Macan je nakon toga, između ostalog i privatnim kanalima, vrijeđao Indexova reportera zbog toga što je objavio Macanovu izjavu.

Plenković je Macana posebnim savjetnikom imenovao 28. prosinca prošle godine, a formalno je na dužnost stupio 1. siječnja. Za svoje je savjetovanje Plenkovića dobivao plaću u iznosu od devet tisuća kuna neto mjesečno.

"Idem tamo gdje je sve po mom"

U trenucima kada su iz vlade slali priopćenje o njegovoj smjeni, Macan se oglasio na Facebooku i Twitteru stihovima pjesme Jinxa. Napisao je "Idem tamo gdje je sve po mom", a u objavi je priložio i spomenutu pjesmu.

Macan je, uz to što se dugi niz godina bavi odnosima s javnošću, vlasnik PR agencije Majngura. Na mjestu Plenkovićevog savjetnika proveo je sedam i pol mjeseci.

Inače, vlada je paralelno s angažmanom Krešimira Macana kao savjetnika za komunikaciju premijera Andreja Plenkovića odlučila povećati javnu potrošnju i obradovati PR agencije ukidanjem zabrane njihova angažmana koju je uveo bivši premijer Zoran Milanović. Prije šest mjeseci smo ih u vladi i ministarstvima izbrojali više od sto

Pročitajte više