Maček: Hrvatska će u četvrtak dokazati ispunjavanje Akcijskog plana i punu suradnju

SUTRAŠNJI sastanak premijera Ive Sanadera s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte u Zagrebu pokazat će da Hrvatska ispunjava Akcijski plan za uhićenje Gotovine i da potpuno surađuje s Haškim sudom, izjavio je u srijedu glasnogovornik hrvatske Vlade.

"Rezultati razgovora pokazat će da Hrvatska ispunjava točke Akcijskog plana i ostvaruje punu suradnju s Haškim sudom", izjavio je glasnogovornik Ratko Maček u telefonskom razgovoru za Hinu.

On je potvrdio da je premijer Sanader primio izviješće Protuobavještajne agencije (POA) o incidentu s navodnim uhićenjem Gotovine u Italiji, kojom je prilikom nađena torba s novinskim člancima o Gotovini i odjećom.

Glasnogovornik je izbjegao govoriti o izviješću iz Italije, te odbio komentirati optimističnu najavu predsjednika Republike Stjepana Mesića da će "Hrvatska nakon posjeta Del Ponte biti u sasvim drugačijoj poziciji nego danas".

Premijer Sanader je prilikom današnjeg posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u razgovoru s novinarima najavio da će o svemu izvijestiti hrvatsku javnost nakon sutrašnjeg sastanka s Del Ponte.

Sastanak hrvatskog premijera i haške tužiteljice zakazan je za 17 sati u Banskim dvorima, a u 18 bi trebala biti održana zajednička konferencija za novinare.

Del Ponte će Hrvatsku posjetiti u sklopu radnog posjeta regiji uoči redovnog polugodišnjeg izviješća Vijeću sigurnosti UN 13. lipnja.

Prije Hrvatske, Del Ponte će u četvrtak ujutro posjetiti Beograd gdje će se prema najavi njezine glasnogovornice Florence Hartmann sastati s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, te predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

U petak 3. lipnja haška tužiteljica će posjetiti Sarajevo gdje će razgovarati s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Asdownom te zapovjednicima NATO-a i EUFOR-a.

U svom posljednjem službenom izviješću, podnesenom Stalnom vijeću OESS-a u Beču 19. svibnja, Del Ponte je, iznoseći saznanja o lokacijama posljednjih 10 haških bjegunaca, navela da je "Ante Gotovina između Hrvatske i BiH".

Rekavši da su "hrvatske vlasti dugo vremena davale prednost pokušajima da se Gotovina nagovori na predaju", ona je ocijenila kako bi "sada mogle biti spremne za mjere prisile".

"Kada blage metode više nisu djelotvorne, potrebna je odlučna akcija", zaključila je u izviješću.

Bijeg generala Gotovine, koji traje od podizanja haške optužnice krajem lipnja 2001., smetnja je za ocjenu o postojanju pune suradnje Hrvatske s ICTY-em, koja je preduvjet za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Pročitajte više