Maček: Na snimci koja prikazuje zločin nisu hrvatski vojnici

VIDEO snimka objavljena 4. kolovoza na srpskom B92, a  koja, kako je na tom portalu objavljeno, sadrži "scenu ubojstva Srbina koji se predao i sjedi na zemlji s rukama podignutima u vis", javnosti je, kako doznajemo, poznata i od ranije.

"Snimka nedvojbeno potvrđuje da na njoj nisu pripadnici hrvatske vojske. Nedvojbeno je i to da je snimka nastala negdje u Bosni, a već je od ranije poznata javnosti." - kazao je za Index glasnogovornik Vlade Ratko Maček, dodavši kako je pregledao snimku.

Kako doznajemo od glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Zlatka Mehuna, video snimka proslijeđena je Državnom odvjetništvu.

"Koliko znam, snimka je dostavljena Državnom odvjetništvu te će se ono očitovati o tome kakve će mjere biti poduzete." - kazao nam je gospodin Mehun.

Video snimka je na portalu B92 objavljena samo dan prije službenog obilježavanja godišnjice akcije Oluja koju Hrvati slave kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Na dan objave snimke na srpskom je portalu pisalo kako se snimka nalazi u dokaznom materijalu tužilaštva u Haagu, no danas na istom portalu tvrde kako iz Tribunala nisu mogli potvrditi da se ista već nalazi u nekomu od predmeta kao dokazni materijal, ali da nisu isključili ni tu mogućnost.

Kako je B92 objavio, na snimci se može vidjeti i "kako su se pripadnici hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" te pripadnici odreda "Hamze" Armije Bosne i Hercegovine obračunavali sa srpskim vojnicima, ali i civilima koji su napuštali Krajinu".

Također se navodi i to da se na snimci može vidjeti i "paljenje kuća izbjeglog stanovništva sa područja od Gline do Dvora na Uni te maltretiranje staraca izbjeglica iz presretnute kolone".

Scena ubojstva čovjeka koji kleči na koljenima snimljena je amaterskom kamerom, te je vrlo loše kvalitete.

Srbijanski zamjenik tužitelja za ratne zločine Dragoljub Stanković već danas bi se u Haagu trebao sastati s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, a kojoj bi trebao predati spomenutu snimku za koju tvrde da se na njoj mogu vidjeti stradanja srpskih civila tijekom akcije Oluja.

Kako javlja B92, tužiteljstvo Srbije za ratne zločine u vezi spomenutog video zapisa kontaktirat će i tužiteljstvo u Hrvatskoj.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić u nedjelju je pozvao političare u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da reagiraju "na isti način kao i on kada je prikazan snimak ubojstva srebreničkih mladića" te da narede uhićenje odgovornih za zločine nad Srbima tijekom Oluje. Jočić također očekuje da će "počinitelji ubojstva Srba koji su napuštali Krajinu 7. i 8. kolovoza 1995. godine" biti uhićeni.

>>> Za snimku sa B92 kliknite ovdje

B.S.

Pročitajte više