Maček: Nisam imao pojma o donaciji

TIJEKOM predizborne kampanje tvrtka Rezidencija Skiper d.o.o. iz Savudrije donirala je HDZ-u 2 milijuna kuna, a direktorica tvrtke Zora Buršić izjavila je kako iza takve donacije ne stoji nikakav interes, već da su donacijom željeli pomoći stranci.

Maček je prije nekoliko dana izjavio kako HDZ nije primio niti jednu donaciju veću od 200.000 kuna, a otkriveno je suprotno.

Maček sada tvrdi da je ta njegova izjava stara, iako postoji audiozapis od prije tjedan dana kada je Maček uvjeravao novinare Jutarnjeg lista da nema pojma ni o kakvoj donaciji od 2 milijuna kuna. 

HDZ-u je s dva anonimna računa u Privrednoj banci Zagreb u nekoliko navrata uplaćeno ukupno oko 2.213.000 kuna. Importanne d.o.o. na HDZ-ov je račun uplatio 380.000 kuna, poduzeće Dioki i Adria procesna industrija uplatili su po 200.000 kuna. I spomenuta Rezidencija Skiper d.o.o. 2 milijuna kuna.


Iako je Maček raspoređivao novac za kampanju tvrdi kako nije znao za tu donaciju, jer "nije gledao financijska izvješća, a niti danas nema pojma o toj donaciji".

"Nisam ja primao uplate da bih morao sve znati", dodao je Maček.

Poduzeće Tomić&Co. objasnilo je kako njihova politika nije, niti će biti usmjerena na financiranje stranaka, te da je iznos od 157.000 kuna uplaćen HDZ-u auto zato što nisu mogli otkloniti kvar na automobilu BMW-u 525d koji je HDZ kupio od njih. Ivo Sanader vozi se u BMW-u 7 koji je HDZ dobio na korištenje od tvrtke Tomić&Co kao test-vozilo. Sanaderov automobil vrijedan je oko 500.000 kuna.

Uz Libru, podatke o donacijama dali su i SDP i HSS. Poslovni direktor SDP-a Josip Leko izjavio je kako od donatora nisu primali iznose veće od 200.000 kuna, te da su ukupno prikupili 2 milijuna kuna donacijama, a od jedne tvrtke dobili su i polovni automobil.

Glasnogovornica HSS-a izjavila je kako HSS-u poduzeća nisu mogla donirati više od 100.000 kuna, a privatne osobe više od 10.000 kuna, te da je HSS prema neslužbenim podacima u kampanji potrošio oko 8 milijuna kuna, od čega su 4,3 milijuna dobili iz proračuna, a ostalo donacijama.

Pročitajte više