Maček odbacio oporbene prigovore na izjave ministra Žužula

GLASNOGOVORNIK hrvatske Vlade Ratko Maček odbacio je danas prigovore pojedinih oporbenih čelnika na izjavu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula u Izraelu.

"Ministar Žužul je nepravedno prozvan jer je njegova izjava bila isključivo u kontekstu terorističkog napada koji se dogodio 200 metara od hotela u kojem je odsjelo hrvatsko izaslanstvo. Samo je ustvrdio da treba riješiti problem terorizma kojem je i sam bio svjedokom", kazao je Maček.

Pojedini oporbeni čelnici ocijenili su neprimjerenom Žužulovu izjavu koju je dao nakon sastanka s izraelskim kolegom Sylvanom Shalomom, smatrajući je lošim diplomatskim potezom i svrstavanjem na jednu stranu.

Žužul je, odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o predsjedniku palestinske uprave Jaseru Arafatu, izjavio - teško je reći s kim bi Izrael trebao pregovarati s palestinske strane i mi smo zabrinuti što nema jasnog partnera i nadamo se da će Palestinci uspjeti pronaći vodstvo koje će moći pregovarati i postići mir.

Izrazio je sućut narodu i državi Izrael zbog žrtava terorističkog napada koji se dan ranije dogodio u Ashdodu ističući stajalište Hrvatske da prioritet međunarodne zajednice mora biti borba protiv terorizma.

Izraelski ministar Shalom tada je izjavio da je sa Žužulom razgovaro o izraelsko-palestinskom pitanju kao i o sve većoj opasnosti od terorizma u svijetu.

"Što se tiče palestinskog pitanja svom sam kolegi kazao da bez čvrste akcije palestinskog vodstva neće biti moguća obnova političkog dijaloga", rekao je Shalom.

Pročitajte više