Maček: Vlada će učiniti sve da se ne dovedu u pitanje radna mjesta u željezari

HRVATSKA Vlada u novonastalim će okolnostima oko Željezare Sisak učiniti sve da se ne dovedu u pitanje radna mjesta, da se nastavi proizvodnja, te da se, nakon što se oko cijelog problema očituje i Odbor vjerovnika, kao supotpisnik Ugovora s Mečeljem, pronađu najbolji načini za budućnost i opstojnost Željezare, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

To znači, dodao je, da će se rješenja tražiti kroz pronalazak novog strateškog partnera ili kroz neke druge modele osiguranja proizvodnje.

Mečelj Željezara d.o.o. Sisak izvijestila je danas da je donijela odluku o prekidu poslovanja, te da provodi konzultacije s hrvatskom Vladom o mehanizmima izlaska, o čemu je obavijestila i Odbor vjerovnika.

O povlačenju iz sisačke Željezare, jer više nisu u mogućnosti izvršavati obveze preuzete kupoprodajnim ugovorom, s obzirom da su gubici u poslovanju željezare toliko veliki da je daljnje poslovanje gotovo nemoguće, predstavnici ruskog Mečelja danas su službeno izvijestili i stečajnog upravitelja Željezare Darka Šketa.

Šket je izjavio da očekuje hitan sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Gospodarsko-socijalnog vijeća i sindikata, jer je "gotovo nemoguće da Željezara u stečaju dalje posluje bez pomoći države".

Šket je za 2. rujna najavio i sjednicu Odbora vjerovnika.

Predsjednik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izjavio je pak da će zaposlenici Željezare dobiti plaću za kolovoz, te da postoji bankovno jamstvo za slučaj Mečeljeva otkazivanja ugovora od 3,6 milijuna eura, tako da je za 1.620 radnika osigurana isplata po šest najnižih plaća.

Ruski Mečelj u sisačku je Željezaru ušao prije godinu i pol dana. Ugovor o kupnji potpisali su 6. veljače 2003., a hrvatska je Vlada 10. ožujka, tek nakon što je dobila bankovno jamstvo, donijela potrebne odluke kojima je ugovor o prodaji Željezare stupio na snagu.

Pročitajte više