VIDEO Pogledajte urnebesni odgovor Rusije na sankcije, ni Thompson se ne bi posramio

Screenshot: Twitter/Ruska federacija

NOVI paket američkih sankcija koji je izglasao američki Kongres iznervirao je Donalda Trumpa, razbjesnio Rusiju, izazvao njenu diplomatsku odmazdu te produbio jaz između ove dvije zemlje. Ali da ne bude sve baš smrtno ozbiljno, pobrinula se ekipa koja vodi službenu Twitter-stranicu Rusije.

Namjerno ili ne, ova je stranica objavila urnebesni video-odgovor na američke sankcije. Video, doduše, nije posebno komičan, barem ako vam ljudi koji se prave da su srednjovjekovni vitezovi nisu smiješni sam po sebi, no radi se o klasičnom srednjovjekovnom sajmu i turniru kakvih ima diljem Europe. U ovom tipu zabave i turističke ponude nema ništa inherentno politički. Uostalom, neki od nas vole oblačiti navijačke dresove, neki narodne nošnje ili oklope i vitlati mačevima. Svakom svoje, reklo bi se.

No u kombinaciji s posvetom i prijetnjom SAD-u zbog navedenih sankcija, složit ćete se, cijela stvar postaje prilično humoristična.  

 

Soundtrack podsjeća na Thompsona

"Tko god nam prijeti sankcijama, od sankcija će stradati", prijeti tako ruski Twitter-administrator u kvazi-biblijskom tonu: "Posvećujemo ovaj video svima koji nas pokušavaju povrijediti novim sankcijama!"

Prizore sa folk-festivala u Zarajsku prati heavy metal koračnica na ruskom jeziku koju se stilski možda najbolje može usporediti s glazbenim izričajem Marka Perkovića Thompsona.

No sudeći po komentarima na objavu, ruska Twitter stranica nije baš polučila željeni propagandni efekt. Jedan korisnik je tako uz ironični emoticon za heavy metal "rogove" podijelio graf koji pokazuje koliko je ruski rubalj pao u odnosu na američki dolar od uvođenja europskih i američkih sankcija Rusiji. 

Na odgovor pro-ruskog tviteraša da Rusija "ne treba dolare", da je "samodostatna" i da surađuje s Kinom u uspostavi "alternativnog svjetskog poretka", drugi tviteraš je napisao: "Rusija je samodostatna? Vi ste oligarhijska petrodržava s gospodarstvom manjim od talijanskog, rastućim cijenama hrane i sve manjim plaćama."

Ukrajina: Mogli ste izbjeći sankcije i dosad slati misije na Mars

Još jedna korisnica je napisala: "Vaša ruska marioneta (Trump) je neutralizirana i beskorisna vam je. Ako mislite da se američki narod boji Rusije, patite od deluzija." Na to joj je netko duhovito odgovorio da se pripazi jer iz videa se čini da su Rusi vrlo dobri u utrkama u vrećama i tronožnim sprintevima. Netko iz SAD-a se u sličnom tonu zapitao: "Izazvat će nas na natjecanje u renesansnim sajmovima?" 

A u raspravu se uključila i službena Twitter stranica Ukrajine, čiji administrator s ovim odgovorom Rusiji: "Da ste poštovali međunarodne zakone, izbjegli biste sankcije i slali biste misije na Mars dosada, umjesto da trčite sa štapovima."

 

 

Pročitajte više