Macron i Trump se prepucavali pred kamerama na summitu NATO-a

Screenshot: Twitter/Emmanuel Macron

SUMMIT NATO saveza u Londonu počeo je u ne baš prijateljskom tonu. Američki predsjednik Donald Trump prvo se pred kamerama obrušio na francuskog kolegu Emmanuela Macrona pri susretu s općim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom.

Trump je to učinio odgovarajući na pitanje o Macronovom upozorenju da je NATO u stanju "moždane smrti". Trump je, naslađujući se, odmah podsjetio da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na to odgovorio da je Macron u stvari u stanju moždane smrti. 

Trump je zatim prozvao Macrona za "vrlo opasnu" i "zločestu izjavu upućenu 28 zemalja". U pravoj tiradi protiv Macrona i Francuske konstatirao je da "nikome ne treba NATO kao što treba njemu (Macronu)" te da je Macronova izjava zbog toga bila "vrlo uvredljiva". 

Trump napadao Macrona, hvalio Erdogana

Dok je napadao Macrona, Trump je hvalio Erdogana iako je napao američke saveznike i prouzročio kaos u istočnoj Siriji tvrdeći da Turska "nije mogla biti bolja, s više podrške i od pomoći" prema Americi, posebno pri likvidaciji vođe Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija.

A onda su se susreli Macron i Trump, licem u lice. Ako je Trump računao da će se Macron povući, očito se razočarao jer Macron je odmah dao do znanja da "stoji iza svoje izjave". 

Dapače, Trump je bio taj koji je tada zauzeo pomirljiviji ton i opisao cijelu stvar kao "malenu razmiricu" koju će "vjerojatno moći riješiti" jer su i dosad postigli "mnoge dobre stvari kao partneri".

A onda je razgovor zapao u prilično neugodnu situaciju kad je novinar postavio pitanje jesu li se SAD i Francuska dogovorili oko vraćanja u domovinu francuskih pripadnika ISIS-a koje su uhvatili sirijski Kurdi. Trump, naime, inzistira da europske zemlje prihvate natrag sve strane pripadnike ISIS-a koji imaju njihovu putovnicu, no to su zasad prihvatili samo Bosna i Hercegovina te još nekoliko zemalja.

Trump Macronu: Želiš li dobre borce ISIS-a?

Trump je odgovorio da dogovora još nema i onda, napola u šali, pitao Macrona: "Želiš li dobre borce ISIS-a? Mogu ti ih dati. Možeš uzeti sve koje želiš."

"Budimo ozbiljni", odgovorio mu je Macron, dajući do znanja da mu nije do šale, i dodao da ISIS još nije do kraja poražen unatoč Trumpovim tvrdnjama. "Problem broj jedan nisu strani borci", rekao je.

"Zato je on sjajan političar. Ovo je jedan od najboljih lažnih odgovora koje sam čuo. I to je ok", odgovorio mu je zajedljivo Trump.

Naravno, Macronov komentar koji je izazvao čitavu ovu dramu bio je potaknut turskom invazijom na područje Sirije pod kurdskom kontrolom.

A upravo je Trump otvorio vrata toj invaziji svojom naprasnom odlukom da ostavi pretežno kurdske Sirijske demokratske snage na cjedilu, iako su bili ključni saveznici Amerikancima u pobjedi nad Islamskom državom u Siriji. 

Trump opet kritizirao NATO saveznike, ali ih i pohvalio za povećano ulaganje u obranu

Macron je Trumpu snažno zamjerio to što se prije te strateške odluke nije uopće posavjetovao s NATO saveznicima koji su također sudjelovali u vojnoj akciji protiv ISIS-a, uključujući Francusku.

Trump je pak danas još jednom pokušao opravdati svoju odluku o povlačenju, koju je kasnije djelomično povukao, skandaloznim objašnjenjem da je htio "izvući naše vojnike otamo, ali zadržati naftu". Nafta, naravno, pripada Siriji i SAD je, po međunarodnom pravu, ne može naprosto zadržati.

Trump je i danas kritizirao NATO kao "nepravedan prema SAD-u" jer SAD plaća "neproporcionalan iznos" za zajedničku obranu u NATO-u. No u razgovoru sa Stoltenbergom pohvalio je glavnog tajnika NATO-a zbog najave velikog povećanja izdataka za zajedničku obranu. 

"Kad sam došao (u Bijelu kuću), bio sam ljutit na NATO, a sad smo prikupili 130 milijardi dolara", pohvalio se Trump. 

Pročitajte više