Macron lobira za EU koaliciju koja će se suprostaviti nacionalistima

Foto: Hina

STRANKA francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nada se da će na izborima za Europski parlament (EP) u svibnju 2019. izgraditi koaliciju koja će otići dalje od trenutnog centrističkog okupljanja i koja će se suprotstaviti nacionalistima u zamahu, kazao je francuski dužnosnik.

Macron je europske izbore opisao kao bitku između protuimigrantskih nacionalista i proeuropskih "progresivaca" poput njega. U 27 zemalja diljem EU-a uputio je svoje izaslanike kako bi izgradio kontakte i privukao slične stranke koje bi se uoči glasanja mogle pridružiti njegovom pokretu.

U Bruxellesu se uvelike nagađa tko će biti saveznik Macronovoj stranci "Republika u pokretu". Klub zastupnika u EP-u ALDE - liberalni centar - nada se da bi mogao sklopiti savez koji bi u njihov tabor doveo buduće eurozastupnike iz redova Macronove stranke.

No dok neki predsjednikovi izaslanici već danas sudjeluju na kongresu ALDE-a u Madridu, "Republika u pokretu" je jasno dala do znanja da želi oformiti koaliciju koja će ići izvan sadašnjih stranačkih linija kako bi se politički centar znakovito proširio. 

Astrid Panosyan, izaslanica "Republike u pokretu", na kongresu ALDE-a kazala je da "neuspjeh nije opcija i da se treba raditi na koaliciji za novu Europu".

Pročitajte više