Macron o mirovinskoj reformi zbog koje se prosvjeduje: Mislite da uživam? Ne

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da je mirovinska reforma koja je izazvala masovne prosvjede neophodna i da će stupiti na snagu do kraja godine.

"Mislite li da ja uživam uvodeći ovu reformu? Ne. Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteži saldo. Ova reforma je neophodna", rekao je Macron u rijetkom televizijskom intervjuu. Reforma će podići dob za odlazak u mirovinu za dvije godine, na dob od 64 godine, a vlada ju je prošli tjedan progurala bez glasanja parlamenta.

Reforma je izazvala masovne prosvjede u zemlji, najgore od pobune Žutih prsluka prije četiri godine, koji su, nakon što je zakon proguran bez glasanja parlamenta, postali nasilni. Macron je istaknuo da ekstremno nasilje nije prihvatljivo.

"Nećemo tolerirati nikakvo neprihvatljivo ponašanje"

"Pobrinut ćemo se da se život što prije normalizira usprkos nekolicini onih koji blokiraju stvari", rekao je. Ankete pokazuju da se većina Francuza protivi reformi, kao i vladinoj odluci da je nametne. Ali Macron je rekao da će ostati čvrst. "Između kratkoročnih anketa i općeg interesa zemlje, biram opći interes. Nećemo tolerirati nikakvo neprihvatljivo ponašanje", kazao je.

Sindikati su najavili nove štrajkove i prosvjede. Macron je rekao da premijerka Elisabeth Borne i dalje ima njegovo povjerenje. Dva dana prije vlada je tijesno prošla glasanje o povjerenju zbog mirovinske reforme. Macronovi suradnici rekli su da se ne planira rekonstrukciju vlade ni prijevremene izbore, nego da će vlada nastojati bolje uključiti građane i sindikate u proces donošenja odluka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više