Macron: Ne isključujem mogućnost slanja borbenih aviona Ukrajini

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron je kazao kako ne isključuje mogućnost slanja borbenih aviona u Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već duže vrijeme traži od saveznika da pošalju ratne zrakoplove, piše The Guardian.

"Europa će biti uz nas do naše pobjede. Čuo sam to od brojnih europskih čelnika, spremni su nam poslati svo potrebno oružje i potporu, uključujući i zrakoplove", kazao je jučer Zelenski na konferenciji za novinare. Kada su jutros novinari na kraju summita čelnika EU u Bruxellesu upitali Macrona o isporuci borbenih aviona, kazao je kako "apsolutno ništa ne isključuje".

"Prioritet je slanje drugog oružja"

"Bilo kakva isporuka ratnih zrakoplova je dugotrajan proces, koji uključuje i period potreban za obuku ukrajinskih pilota. Ukrajini je u tjednima i mjesecima koji slijede prije svega potrebna hitna pomoć. Prioritet je slanje drugog oružja", kazao je Macron.

"Ne isključujem ništa, ali to ne odgovara današnjim zahtjevima. Ključno je da saveznici daju prednost isporuci najkorisnije opreme", ustvrdio je Macron, navodeći kao primjer topove Caesar i obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa Mamba koje je isporučila Francuska.

Opskrba Ukrajine borbenim zrakoplovima bila bi jedan od najvećih pomaka dosad u podršci Zapada, a Moskva je upozorila da bi to eskaliralo i produžilo sukob.

Pročitajte više