Macron pozvao Rusiju na olimpijsko primirje, evo odgovora iz Kremlja

Foto: EPA

Kremlj je danas hladno reagirao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na primirje u međunarodnim sukobima tijekom Olimpijskih igara u Parizu rekavši da bi Ukrajina to mogla iskoristiti kao priliku za pregrupiranje i ponovno naoružavanje, prenosi Reuters.

Olimpijsko primirje

Obustava oružanih sukoba pod olimpijskim primirjem dugogodišnja je tradicija, a Macron je u intervjuu u ponedjeljak rekao da će raditi na njegovom postizanju kada Pariz bude domaćin Ljetnih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Upitan o tome, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojska primijetili da, u pravilu, režim u Kijevu koristi takve ideje i inicijative da se pokuša pregrupirati i naoružati.

Nije naveo nijedan konkretan primjer kada se Ukrajina tako ponašala. Rat bjesni od 24. veljače 2022., kada je Putin pokrenuo ono što je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a u tom razdoblju nije bilo primirja.

Peskov nije išao tako daleko da isključi olimpijsko primirje, ali je rekao da još nitko nije poduzeo nikakve službene korake u tom pogledu.

Rusija ima inicijativu u Ukrajini

Linije bojišnice u Ukrajini nisu se dramatično pomaknule od kraja 2022., ali Rusija je ponovno preuzela inicijativu otkako je zauzela grad Avdijivku u veljači.

Macron je u intervjuu francuskim medijima rekao da će Francuska učiniti sve da dođe do primirja u sukobima u Ukrajini, Gazi i Sudanu te da će po tom pitanju angažirati kineskog predsjednika Xi Jinpinga. "To je prilika u koju ću pokušati uključiti mnoge naše partnere. Kineski predsjednik dolazi u Pariz za nekoliko tjedana, zamolit ću ga da mi pomogne", rekao je.

Peskov je, odgovarajući na zasebno pitanje o Kini, rekao da je stajalište Pekinga o ukrajinskom sukobu "vrlo uravnoteženo i konstruktivno".

Kina, koja nije osudila invaziju Moskve i znatno je potaknula trgovinu s Rusijom od početka rata, prošle je godine iznijela mirovnu inicijativu koja se sastojala od skupa općih načela koja nisu uključivala pojedinosti o tome kako sukob privesti kraju.

Pročitajte više