Macron poručio iranskom predsjedniku: Treba ubrzati pregovore o nuklearnom programu

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju da je dogovor o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti još uvijek moguć, ali da pregovore treba ubrzati, objavio je u nedjelju Macronov ured.

Francuska, Njemačka i Britanija, tzv. E3, te SAD pokušavaju spasiti sporazum s Iranom iz 2015. dogovoren u Beču, ali zapadni diplomati rekli su da pregovori napreduju presporo.

Ovo je osmi krug pregovora započet 27. prosinca. Iran je odbio bilo kakve rokove za dogovor.

"Diplomatsko rješenje je moguće i nužno"

"Predsjednik Republike ponovio je da je uvjeren da je diplomatsko rješenje moguće i nužno i naglasio da će za bilo kakav dogovor biti potrebna jasna i odgovarajuća predanost svih strana", priopćila je Elizejska palača nakon telefonskog razgovora s Raisijem u subotu. 

"Nekoliko mjeseci nakon nastavka pregovora u Beču, naglasio je potrebu bržeg napredovanja kako bi se brzo postigao opipljiv napredak u tom okviru", dodaje se. 

"Naglasio je da Iran mora imati konstruktivan pristup i vratiti se punoj provedbi svojih obveza", ističe se.

Macron je također zatražio da se odmah pusti na slobodu francusko-iransku znanstvenicu Faribu Adelkhah, koja je u siječnju ponovo završila u zatvoru, te francuskog turista Benjamina Brierea, koji je u utorak osuđen na osam godina zatvora zbog špijunaže.

Pročitajte više