Macron spominje "sigurnosna jamstva Rusiji" ako Putin pristane na pregovore

Foto: EPA

ZAPAD treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj danas.

U razgovoru za francusku TV postaju TF1, snimljenu tijekom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Državama ovog tjedna, Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

"Moramo se posvetiti Putinovom strahu da će mu NATO doći pred vrata"

"To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti - kao što je predsjednik Putin uvijek govorio - strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju", rekao je Macron.

"Ta će tema biti dio mirovnih rasprava, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i države članice te kako Rusiji pružiti jamstva onog dana kada se vrati za pregovarački stol", kazao je francuski predsjednik. 

Biden postavio uvjet za pregovore, ali i Ukrajina

Rusija i Sjedinjene Države ovog su tjedna rekle da su načelno otvorene za razgovore, iako je američki predsjednik Joe Biden rekao da će razgovarati s Putinom samo ako šef Kremlja pokaže da je doista zainteresiran za okončanje rata. Ukrajina kaže da su pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati i povuče svoje trupe.

Mnogi u Ukrajini i na Zapadu snažno se protive bilo kakvim pregovorima s Putinom kojima bi ga se nagradilo ustupcima nakon gotovo 10 mjeseci rata, pogotovo jer je Ukrajina u posljednja tri mjeseca potjerala ruske snage s velikog područja.

Putinov zahtjev bio u središtu diplomacije uoči rata

No, Macronove primjedbe daju naslutiti da on razumije potrebu Moskve za sigurnosnim jamstvima, što je bio zahtjev u središtu intenzivne, ali neuspješne diplomacije uoči rata, piše Reuters. 

Putin je 8. veljače, samo nekoliko tjedana prije ruske invazije, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Macronom u Moskvi rekao da će Rusija i dalje pokušavati dobiti odgovore od Zapada na svoja tri glavna sigurnosna zahtjeva: zaustavljanje proširenja NATO-a, raspoređivanja projektila u blizini njezinih granica i smanjenje NATO-ove vojne infrastrukture u Europi na razinu iz 1997. godine. SAD je tada objavio da su ruski zahtjevi nerealni.

Pročitajte više