Macron: Spreman sam na debatu s čelnicom krajnje desnice

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je danas kazao da je spreman na debatu s čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen uoči izbora za Europski parlament 9. lipnja, rekavši da će se na njima odlučivati o sudbini Francuske. Euroskeptična stranka Nacionalno okupljanje (RN) političarke Marine Le Pen vodi u predizbornim anketama s velikom prednošću te uživa i do 33 posto podrške, oko dvostruko više od Macronove centrističke i proeuropske stranke.

Macron je dva puta pobijedio Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora

"Moji dragi sugrađani, probudite se, dobro pogledajte tko su oni", rekao je Macron u intervjuu za list Le Parisien, govoreći o RN-u. "Spreman sam debatirati s Le Pen", kazao je Macron, dodavši da se sad ona mora izjasniti. Le Pen je odmah na društvenoj mreži X objavila da je spremna na debatu, no jedino ako Macron pristane odstupiti ili raspisati prijevremene parlamentarne izbore ako njegova stranka izgubi 9. lipnja. Macron međutim nema razloga pristati na takav uvjet.

Macron je dva puta pobijedio Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. i 2022., no od tada je njena popularnost nastavila rasti. Macron se ne može kandidirati za treći mandat, a izbori za Europski parlament se smatraju mjerilom za popularnost stranaka.

Pročitajte više