Macron stigao u trodnevni posjet SAD-u

Foto: Getty Images

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron sletio je danas poslijepodne u zračnu bazu Andrews blizu Washingtona, gdje je stigao u trodnevni državni posjet američkom kolegi Donaldu Trumpu.
 
Francuski predsjednik je prvi strani čelnik kojeg Trump prima u državni posjet. U zračnoj luci Macrona i suprugu Brigitte dočekao je francuski veleposlanik Gerard Araud i američki šef protokola, a u Bijeloj kući ih čeka bračni par Trump.
 
"Nakon višemjesečnih priprema, nestrpljivo čekamo francuske goste na našoj prvoj državničkoj večeri", napisala je na Twitteru Melania Trump.
 
Raspravljat će o Iranu, Siriji i carinama
 
Trodnevni posjet počinje činom koji simbolizira prijateljstvo, sadnjom mladog hrasta, darom francuskog gosta. Hrast je iz šume na sjeveru Francuske u kojoj je poginulo više od 2000 američkih marinaca tijekom Prvog svjetskog rata.
 
Međutim, nakon simboličnog čina prijateljstva, Trump i Macron bit će na iskušenju sljedećih dana kada će između ostalog raspravljati o iranskom nuklearnom programu, Siriji i carinama na čelik i aluminij.
 
Trump je prošle godine povodom Dana pada Bastilje posjetio Pariz. Trump i Macron u ponedjeljak navečer zajedno će večerati na Mount Vernonu, imanju bivšeg američkog predsjednika Georgea Washingtona nedaleko od glavnog grada.
 
Zgusnut raspored
 
U utorak ujutro Trump će primiti Macrona u Bijeloj kući. Poslijepodne će Francuz položiti vijenac na Grobu neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington.
 
Kasnije te večeri, u francuskom veleposlanstvu, odlikovat će američke veterane iz Drugog svjetskog rata, a nakon toga će u Bijeloj kući biti upriličena državna večera.
 
U srijedu će održati govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa.

Pročitajte više