MacShane: Uvjeren sam da će Hrvatska biti u EU do kraja desetljeća, a možda i prije

BRITANSKI ministar za Europu Dennis MacShane u utorak u Zagrebu je rekao kako je Hrvatska, ne samo vlada, već cijela zemlja, ostvarila dramatične promjene na putu prema Europskoj uniji i izrazio uvjerenje kako će njezinom punopravnom članicom postati prije kraja ovog desetljeća, a možda i prije.

"Radujem se onome što će, siguran sam, biti pozitivan signal iz Bruxellesa, a to, vjerujem, znači da će Hrvatska prije kraja ovog desetljeća, biti članicom EU", rekao je MacShane u izjavi novinarima nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Ambicija je britanske vlade da pomogne Hrvatskoj u ostvarivanju tog cilja, koji će se - ja vjerujem - sigurno ostvariti prije kraja desetljeća, a i prije, bude li moguće", ustvrdio je MacShane.

Britanski ministar, koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj, izrazio je uvjerenje kako je stigao trenutak da Hrvatska zatvori poglavlje 90-ih godina i posveti se aktivnom angažmanu na putu prema EU.

"Hrvatska je - ne samo vlada, već cijela zemlja - ostvarila dramatičnu promjenu u odnosu prema Europi; sad je to neovisna, suverena zemlja, dio Europe, koja će uskoro početi i službeni put prema EU", kazao je MacShane.

Britanski ministar ustvrdio je kako je Hrvatska učinila jako puno po pitanju suradnje s Međunarodnim sudom u Hagu (ICTY), ali nije htio izravno odgovoriti znači li to i promjenu britanske politike prema Hrvatskoj u odnosu na slučaj Gotovina.

"EU se savjetuje s ICTY-em, s Carlom del Ponte, a tako se ponaša i britanska vlada. Mi nemamo zasebno stajalište - mi smo dio Europske unije, a posljednjih nas se tjedana i mjeseci vrlo dojmila suradnja u pogledu zahtjeva ICTY-a koju sad iskazuje nova hrvatska vlada", rekao je MacShane.

Sutrašnji dan (kad Europska komisija objavljuje mišljenje o utemeljenosti hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU) je važan pozitivni korak naprijed za Hrvatsku, ocijenio je britanski ministar i izrazio nadu "u punu suradnju s ICTY-em do lipnja kad će 25 ministara vanjskih poslova zemalja EU neovisno jedan od drugoga morati dati svoj glas" kako bi Hrvatska mogla započeti pregovore o pristupu.

"Pozdravljamo pojačanu suradnju u slučaju Gotovine ne samo vlade, već i naroda, koji razumije da taj gospodin ne bi više trebao biti prepreka na putu Hrvatske prema punom članstvu u EU... Uvjeren sam da ćemo do sastanka Vijeća ministara 19. lipnja imati nove dokaze da je došlo do rješenja slučaja Gotovina", kazao je MacShane

Hrvatski ministar Žužul novinarima je rekao kako MacShaneov dolazak u Hrvatsku dan uoči objavljivanja avisa "simbolički otvara novu fazu u odnosima između Hrvatske i EU te Hrvatske i Velike Britanije".

"Drago mi je da smo danas čuli da imamo podršku Velike Britanije našem pristupu EU, a vjerujemo da zajedničkim radom možemo pridonijeti stabilizaciji cijele regije", dodao je Žužul.

Sadašnja hrvatska politika nastavak je one koju je počela prošla vlada, rekao je ministar Žužul i izrazio zadovoljstvo tim što se provodi ono što je i obećano, jer "to pokazuje da je ova vlada ozbiljna u ispunjavanju međunarodnih obveza". Vlada i ubuduće namjerava ostati predana tom cilju, a ministar je izrazio uvjerenje kako će "suradnja s međunarodnom zajednicom biti bolja, plodonosnija i lakša nakon" sutrašnjeg dana.

Britanskog ministra tijekom jednodnevnog posjeta Zagrebu primili u predsjednici Republike i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader, a sastao se i s ministricom eurpskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Pročitajte više