Mađarska: Blokirat ćemo vojnu potporu Ukrajini sve dok se OTP banci ne ukinu sankcije

Foto: EPA

Mađarska će blokirati sljedeću tranšu vojne potpore EU za Ukrajinu i svaki novi paket sankcija protiv Rusije osim ako Kijev ne ukloni mađarsku OTP banku sa svog popisa ratnih sponzora, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova.

"Ne možemo dati zeleno svjetlo sve dok je OTP na crnoj listi", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto dodavši da "isto vrijedi i u slučaju sankcija". Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore za Ukrajinu iz Europskog fonda za mir (EPF) zahtijevajući jamstva da će i ostale regije, poput Balkana ili Sjeverne Afrike, dobiti sredstva.

EU dosad osigurala oko 3.6 milijardi eura vojne potpore

EPF, utemeljen godine 2021., izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost. EU je do sada osigurao ukupno oko 3.6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajini.

Mađarska, koja je članica EU i NATO-a, odbila je isporučiti bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajini, a u više je navrata kritizirala sankcije EU protiv Rusije, no na kraju je ipak podržala sve dosad dogovorene mjere.
 

Pročitajte više