Mađarska predsjednica: Rat će završiti na Krimu, tamo gdje je i počeo

Foto: EPA

MAĐARSKA predsjednica Katalin Novak je na summitu Krimske platforme izjavila da priznaje stav Ukrajine da će rat koji je pokrenula Rusija završiti tek oslobađanjem Krima, piše Ukrajinska Pravda. Sporni poluotok je pod ruskom kontrolom još od aneksije koja se dogodila 2014. godine. 

"Moramo jasno stati na stranu Ukrajine i osuditi ničim izazvanu agresiju Ruske Federacije... Suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine ne smiju biti dovedeni u pitanje. Ukrajina ima pravo reći: tamo gdje je rat počeo, na Krimu, tu treba završiti - oslobađanjem Krima", poručila je Novak. 

"Ukrajina se brani"

Dodala je da Ukrajina, koja se brani, ima "poštovanje i punu solidarnost Mađarske". Inače, poljski predsjednik Andrzej Duda je u svom govoru ranije istaknuo da očuvanje cjelokupnog svjetskog poretka ovisi o tome hoće li Rusija moći zadržati Krim nakon rata. 

I litavski čelnik Gitanas Nausėda u svom je govoru naglasio kako je upravo s Krima započela ruska agresija na Ukrajinu te da će Krim očito biti mjesto gdje će se toj invaziji konačno stati na kraj.

Pročitajte više