Mađarski ministar: EU vodi europsku ekonomiju u recesiju

Foto: EPA

MAĐARSKA neće dopustiti da deveti paket sankcija EU protiv Rusije, o kojem se sada raspravlja u Bruxellesu, stane na put njezinim nacionalnim interesima, rekao je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova. Szijjatro je o sankcijama govorio na sastanku ministra vanjskih poslova u Samarkandu.

"Mađarska vlada nastavit će štititi svoje nacionalne interese kada se raspravlja o devetom paketu sankcija, koji se već priprema u Bruxellesu, i neće dopustiti da Mađari nepravedno pate zbog rata u Ukrajini. Sankcije nametnute Rusiji ranije nisu pridonijele kraju sukoba te su samo pogoršale ekonomsku situaciju u Europi. EU vodi ekonomiju Europe u recesiju", rekao je šef mađarske diplomacije, prenosi ruska prorežimska agencija TASS.

"Neke zemlje predložile da sankcije uključe zabranu ruskih kompanija za nuklearnu energiju"

Prošlog tjedna je Szijjarto tijekom gostovanja na Radiju Kossuth rekao da su neke zemlje EU predložile da deveti paket sankcija uključi zabranu ruskih kompanija za nuklearnu energiju. Szijjarto je objasnio zašto je to za Mađarsku neprihvatljivo.

"Naša nuklearna elektrana u Paksu radila je na nuklearno gorivo koje je isporučila Rusija. Mađarska neće podržati ništa što narušava njezine nacionalne interese u energetskom području", rekao je. Ranije je mađarska vlada ponovila da su se čelnici EU-a od samog početka složili zanemariti temu nuklearne energije tijekom pripreme sankcija protiv Rusije.

Nuklearna elektrana u Paksu, izgrađena po sovjetskim tehnologijama na obali Dunava, 100 kilometara južno od Budimpešte, ima četiri bloka s reaktorima VVER-440. Elektrana osigurava 49. 6 posto proizvodnje energije u zemlji i više od trećine potrošnje električne energije.

Rusija je ove godine nastavila isporučivati ​​nuklearno gorivo preko zračnog prostora Bjelorusije, Poljske i Slovačke, uz odobrenje čelništva EU. Prije rata u Ukrajini, u Mađarsku je nuklearno gorivo dolazilo željeznicom preko ukrajinskog teritorija.

Pročitajte više