Madl i Marović o međunacionalnim incidentima u Vojvodini

MEĐUNACIONALNIH incidenata u Vojvodini je bilo, ali nije ih organizirala država, ocijenili su u utorak u Beogradu predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjednik Mađarske Ferenz Madl istaknuvši da je interes obje države osiguravanje jednakih uvjeta života za sve građane.

"Etnički nemiri nisu potekli od države", kazao je mađarski predsjednik, koji je u utorak doputovao u trodnevni posjet SCG, dodajući da obje države moraju raditi na sprečavanju međunacionalnih nemira, koji su posljedica rata u prošlom desetljeću, gospodarske krize kao i tenzija zbog skorašnjih lokalnih i pokrajinskih izbora u Srbiji.

"Nedavni međuetnički nemiri možda su previše naglašeni, kako neki misle, ali je izvjesno da su se oni dogodili. Svatko tko pokuša ubiti multietičnost, koja je budućnost Srbije i Crne Gore, ubija istodobno i njezinu europsku budućnost", kazao je predsjednik Marović nakon susreta s mađarskim predsjednikom, dodajući da Vojvodina "mora ostati primjer multietičnosti i da svaki počinitelj međuetničkog nasilja mora biti identificiran".

Prošli tjedan je mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs nasilje nad vojvođanskim Mađarima nazivao "grozotama", a u ponedjeljak je u Bruxellesu, gdje sudjeluje na ministarskom sastanku EU, snizio ton koristeći riječ "incidenti".

"Etnička napetost, ako proizvodi incidente, može se pogoršati, a to želimo izbjeći", rekao je Kovacs u Bruxellesu.

Vijeće ministara EU-a najavilo je u ponedjeljak da će pozorno pratiti poštuje li Srbija manjinska prava u Vojvodini.

Mađarski predsjednik sastao se, nakon susreta s Marovićem, i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a tijekom dana će se sastati i s predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem te srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Predsjednik Madl iz Beograda putuje u Podgoricu, gdje će u srijedu razgovarati s predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem, a u četvrtak će posjetiti Vojvodinu, gdje će se sastati s predstavnicima pokrajinske vlasti i mađarske manjine u Vojvodini, u kojoj je u posljednjih nekoliko mjeseci povećan broj međuetničkih sukoba većinskih Srba s pripadnicima mađarske, ali i ostalih manjina.

Pročitajte više