Madrid: Nastavlja se ispitivanje osumnjičenih za bombaške napade

JEDAN od Marokanaca uhićenih zbog povezanosti s bombaškim napadima u Madridu prošloga četvrtka prošle je godine optužen za povezanost s al Qaedinom ćelijom osumnjičenom za potporu teroristima koji su izveli napade na SAD 11. rujna 2001.

Jamal Zougam jedan je od 35-orice koje je španjolski istražni sudac optužio za povezanost s napadima na New York i Washington, izjavio je u nedjelju španjolski ministar unutarnjih poslova Angel Acebes. Zougam navodno pripada španjolskoj al Qaedinoj ćeliji koju su rasturile španjolske vlasti.

Zoubam i još četvorica osumnjičenih ispitani su u nedjelju pred sudom, a španjolska vlada nastavlja istraživati video traku u kojoj al Qaeda priznaje odgovornost za napade u Madridu.

Teroristi bi mogli biti povezani s marokanskim ekstremistima koji su prošle godine počinili bombaške napade u Casablanci, ubivši pritom 45 osoba, objavili su u nedjelju španjolski mediji.

Španjolska obavještajna služba CNI, nagađaju mediji, sumnja da bi u napade mogao biti umiješan jedan časnik bivše iračke tajne službe.

Dvojica Marokanaca, uhićenih s Zoubamom, su Mohammed Cahoui i Mohammed Bekkali, koji legalno prebivaju u Španjolskoj, a dovode se u vezu sa španjolskom ćelijom al Aaede poznatom kao Abu Daddah, piše list "El Pais" pozivajući se na izvore bliske marokanskom ministru unutarnjih poslova.

Uz navedenu trojicu Marokanaca uhićena su i dvojica Indijaca.

Pročitajte više