Maduru stigao odgovor iz Europe: Raspiši izbore ili priznajemo Guaidoa

Foto: EPA

VOĐE Španjolske, Njemačke i Francuske odlučili su na čiju će stranu stati u krizi vlasti koja se odvija u Venezueli.

Naime, kako prenose Reuters, BBC i Guardian, oni su upozorili Madura da mora raspisati izbore u roku od osam dana ili će oni priznati Juana Guaida kao predsjednika države.

Maduro pod pritiskom

Sada je pod pritiskom Maduro, koji traži potporu otkako se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom i obećao da će provesti neovisne i slobodne izbore. 

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, priznalo je Guaida za predsjednika. Maduro je njega i njegove pristaše optužio za puč koji je potpomognut od strane SAD-a te je u srijedu naložio američkim diplomatima da za 72 sata napuste Venezuelu. 

Maduro je rekao kako raskida sve diplomatske veze sa SAD-om, a Guaido je, pak, kazao da diplomatski odnosi ostaju nepromijenjeni te je pozvao diplomate da ostanu u Venezueli.

Podsjetimo, Maduro je ovog mjeseca započeo svoj drugi predsjednički mandat nakon što je odnio pobjedu na izborima. Oporba ga je optužila da izbori nisu bili regularni, ali i da je pokrao glasove.

Odgovor iz Europe

Odgovor iz Europe čekao se od srijede. Iako je Velika Britanija objavila kako smatra Madurovu vlast nezakonitom, čekala se reakcija drugih vodećih zemalja Unije. 

Danas je španjolski premijer Pedro Sanchez na Twitteru objavio svoju odluku.

“Španjolska ima odgovornost prema Latinskoj Americi. Ne tražimo promjenu ili uklanjanje vlade, samo želimo demokraciju i slobodne izbore u Venezueli”, objavio je.

Slično su u priopćenjima poručile i Francuska i Njemačka pa se čini kako se radi o koordiniranom zahtjevu za održavanje izbora u Venezueli. 

"Venezuelski narod mora moći slobodno donijeti odluku o svojoj budućnosti", napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru, na tragu sličnih izjava njemačke i španjolske vlade.

"Ako se izbori ne najave u idućih osam dana, spremni smo priznati Juana Guaidu kao privremenog predsjednika", rekla je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

Rusija na strani Madura

Danas se oko krize u Venezueli sastaje i Vijeće sigurnosti UN-a. Pred UN-om će američki državni tajnik Mike Pompeo tražiti od zemalja članica da priznaju vladu Juana Guaida.

Rusija je uoči sjednice poručila da se ne treba uplitati u unutarnje pitanje Venezuele. 

Rusija je, uz Meksiko i Tursku, dala potporu Maduru.

Pročitajte više