Mafija ubila vlasnika dubrovačkog hotela "Libertas"

ILIA PAVLOV, osmi najbogatiji čovjek u Europi te vlasnik hotela "Libetras" u Dubrovniku i "Makedonija" u Cavtatu, ubijen je u petak u 19,50 sati u Sofiji. U Bugarskoj je Pavlovov poslovni uspjeh neupitan, no strani ga tisak povezuje s kriminalom.

Pavlov je ubijen dok je s trojicom tjelohranitelja izlazio iz ureda, piše Jutarnji list. Snajperist ga je jednim metkom pogodio u srce, nakon čega je uskoro preminuo u bolnici.Pavlov je dan ranije svjedočio protiv dvojice Ukrajinaca osumnjičenih za ubojstvo bivšeg komunističkog premijera Bugarske Andreja Lukanova, koje se dogodio 1996. godine.

Zoran Trpeski, direktor tvrtke Inex Gorica koja je u vlasništvu Pavlove kompanije, kaže da događaj neće omesti ulaganja u Hrvatskoj. Pavlovljeva tvrtka trebala bi u hotel "Libertas" uložiti 22 milijuna eura. 

Pavlov je u mladosti bio bugarski reprezentativac u hrvanju. Nakon demokratskih promjena upustio se u privatizacijski biznis. Danas njegovo poslovno carstvo vrijedi 1,5 milijardi američkih dolara. Ured njegovog Multigroup Holdinga koji ima 55 tvrtki i 11. 000 zaposlenih nalazi se na bulevaru G. M. Dimitrova u Sofiji.

U Bugarskoj je Pavlovljev poslovni uspjeh neupitan, no strani ga tisak povezuje s kriminalom. Makedonski listovi Nova Makedonija i Večer, te grčki Tehessalioniki prozvali su 1995. godine njegovu tvrtku da je umiješana u pokušaj ubojstva tadašnjeg makedonskog predsjednika Kire Gligorova.

Pavlov je 1997. preživio atentat. Te je godine osnovao ekonomsku skupinu G-13 koja je okupljala bugarske poslovne ljude koji su se obogatili nakon pada komunizma. Članovi su se međusobno posvađali. Jedan dio G-13 je bankrotirao i završio u zatvoru, a opstao je samo Pavlov.

Pavlov je godišnje šest mjeseci boravio u SAD-u gdje se njegova sadašnja supruga Darina bavi organizacijom izbora ljepote.

Poznat je skandal kada je supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona Pavlovoj supruzi vratila donatorski ček od 1000 dolara. Hillary Clinton vratila je novac uplaćen za njenu senatorsku kampanju, kada je saznala da potječe od organiziranog kriminala.

 

Pročitajte više