Maja Sever dobila upozorenje HRT-a

Foto: FaH

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA (HRT) uručila je svojoj dugogodišnjoj novinarki Maji Sever upozorenje HRT-a zbog kršenja odredbi Zakona o radu. Kako doznajemo, povod su njeni posljednji medijski istupi. Prema neslužbenim informacijama Maji Sever, koja je ujedno čelnica Sindikata novinara Hrvatske, zamjera se intervju u tjedniku Nacional i to ne zbog toga što nije od vodstva kuće zatražila dozvolu za medijski istup, već zbog toga što ih nije - obavijestila o sadržaju.

>> Saborski odbor za medije osudio seksualno uznemiravanje na HRT-u

Sever je u tom razgovoru s novinarom Nacionala rekla da je protiv glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda jer je ravnatelj Bačić na Saborskom odboru, govoreći o "aferi Stipić", rekao da je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju navodnog zlostavljanja na HRT-u.

"HRT, kao i inače, ne komentira radno-pravne odnose", stoji u odgovoru HRT-a na naš upit o slučaju Maje Sever.

HRT: Nije zbog Nacionala

Nakon objave članka s HRT-a su pojasnili kako nije točno da je Maja Sever dobila 'opomenu pred otkaz' zbog istupa u Nacionalu.

"HRT ni na koji način ne osporava sindikalno djelovanje i javne istupe kolegice Sever. Međutim, kolegica je dužna , kao i svi zaposlenici HRT-a, pridržavati se zakona - pa je putem e-maila 'upozorena' na svoje kršenje odredbi o Zakona o radu.", stoji u pojašnjenju HRT-a.

Podsjetimo, Saborski odbor za medije tri sata je raspravljao o seksualnom uznemiravanju na HRT-u nakon što je ravnatelj poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.  

> Nacional objavio transkripte s HRT-a. Stipić zlostavljanoj novinarki: Nisi zdrava

> Reagiranje Mislava Stipića: Navodi o seksualnom uznemiravanju nisu točni

Predstavnica HND-a na HRT-u: Vodstvo kuće i Bačić iznijeli niz neistina o slučaju

Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je na tom Odboru dosadašnje istupe vodstva HRT-a i izjave glavnog ravnatelja "okretanjem pile naopako", ustvrdivši kako su, umjesto decidiranog stava o navodima djelatnice o seksualnom uznemiravanju, naglašavali da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće. Ocijenila je i kako su, nakon otkrića da je ravnatelj poslovanja HRT-a navodno seksualno uznemiravao djelatnicu, vodstvo i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić iznijeli niz "poluinformacija i neistina o tom slučaju", ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura.

>> Novinar Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u

Podsjetimo kako je ovog tjedna HRT uručio otkaz svom dugogodišnjem novinaru i čelniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku. HRT je potvrdio da je otkazao ugovor o radu novinaru Hrvoju Zovku zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, a povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo Zovkovo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje prema jednoj novinarki.

Pročitajte više

 

Pročitajte više