Maja Šupe, sutkinja koja je povjerovala u Horvatinčićevu priču o sinkopi

Foto: Dusko Jaramaz,Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŠIBENSKA sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Blažo Petrović, kojemu je za mito trebala donijeti oslobađajuću presudu, te odvjetnik Branimir Zmijanović uhićeni su jučer poslijepodne u akciji istražitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

USKOK i policija su, ne navodeći identitete, potvrdili da su u tijeku uhićenja i provođenja hitnih dokaznih radnji. USKOK je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, dok u policiji kažu da će uhićeni nakon kaznene prija biti predani pritvorskom nadzorniku u Splitu.

Prema prvim neslužbenim informacijama, sutkinja je uhićena zbog sumnje na to da je od poduzetnika Petrovića, koji je u javnosti poznat još od suđenja tzv. zagrebačkoj zločinačkoj organizaciji prije dvadesetak godina, primila 15 tisuća eura kako bi presudila u njegovu korist.

Šupe povjerovala u priču o tzv. sinkopi

Sutkinja Šupe zamjenica je predsjednika kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a između ostalog je zapamćena po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću zbog sinkope nakon izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

Maja Šupe je, podsjetimo, 2017. godine predsjedavala sudskim vijećem koje je povjerovalo u Horvatinčićevu obranu u kojoj je tvrdio da se zbog tzv. sinkope ne sjeća kobnog događaja. Sudsko vijeće pod njezinim vodstvom prihvatilo je tezu o sinkopi isključivo na temelju iskaza obrane, pojedinih svjedoka, vještaka i Anice Dilber Đerđe, Horvatinčićeve djevojke, koja se u trenutku sudara zabavljala s njim u gliseru, zbog čega je ta presuda u konačnici pala na višem sudu te je naloženo ponovno suđenje.

Na prvom suđenju Šupe je Horvatinčića u studenome 2015. osudila uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a smrt dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Na drugom suđenju, nakon što je prva presuda pala, sutkinja Šupe donijela je oslobađajuću presudu kojom je Horvatinčić oslobođen krivnje zbog sinkope.

DORH je u svojoj žalbi protiv oslobađajuće presude naveo da je Horvatinčić u skici nacrtao sudarni položaj brodova pa je "jasno da je sadržaj skice protivan obrani okrivljenog koji je tvrdio da sudar uopće nije vidio jer je izgubio svijest, zbog čega je izdvajanje skice iz dokaznog postupka utjecalo na ocjenu o vjerodostojnosti njegove obrane". 

Šupe: Ovo nije sprdačina

Šupe je u veljači 2017. godine u poduljem monologu novinarima kazala da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč i da joj se činilo da se sudi njoj, a ne okrivljenome.

"Mediji ne raspolažu pravim činjenicama niti razumiju pravne termine pa izvještavaju sa suđenja, iako nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Vi niste pozvani da iznosite svoje mišljenje, nego samo da izvještavate o tome što se događa na raspravi. Oklevetana sam i osramoćena i nanesena mi je šteta, no nakon 27 godina rada kompetentna sam da provedem i ovaj postupak", poručila je novinarima sutkinja Šupe, tvrdeći da su tijekom prvog suđenja izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina.

"Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari, nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se", zaključila je sutkinja opravdavajući se da nije kriva što je suđenje potrajalo godinama, tijekom kojih je čula da je najkorumpiranija sutkinja u Hrvatskoj i da je podijelila milijun krvavih eura.

Sudac Visković: Šupe na napravila niz povreda postupka

Županijski sud u Zadru srušio je oslobađajuću presudu za Horvatinčića koju je izrekla sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe.

Hrvoje Visković, sudac koji je srušio presudu Maje Šupe i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, tada je, 2018. godine, u razgovoru za Index rekao je da je Maja Šupe tijekom postupka učinila niz povreda kaznenog postupka, no da to nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv nje.

Sudac Visković objasnio nam je da je sutkinja Maja Šupe počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega presudu nisu mogli ni preispitivati. Navodi kako je sutkinja bila posebno proturječna kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog da Horvatinčića oslobodi.

"Mi smo utvrdili povrede iz članka 468. stavka 1. točke 11 ZKP/08. Međutim ovo nije razlog za pokretanje stegovnog postupka protiv Maje Šupe, mogao bi se pokrenuti stegovni postupak samo kad bi se utvrdilo da je namjerno učinila ove povrede", rekao nam je Visković.

Što se tiče Zakona o kaznenom postupku (ZKP), točka 11. članka 468. kaže da "se presuda ne može ispitati jer je izreka presude nerazumljiva, proturječna sama sebi ili razlozima presude, ili ako presuda nema uopće razloga ili u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri proturječni, ili ako o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju tih isprava ili zapisnika o iskazima danim u postupku i samih tih isprava ili zapisnika".

Šibenski sud odbio pregledati skicu nesreće

Zadarski Županijski sud utvrdio je da jedrilica bračnog para Salpietro nije bila odgovorna za nesreću te da je vještačenjem ustanovljeno kako je Horvatinčić skrenuvši udesno poduzeo zakašnjelu, ali i pogrešnu radnju izbjegavanja udara u talijansku jedrilicu svega 8.7 sekundi prije udara.
 

Vijeće je istaknulo kako je šibenski sud zaključio da je Horvatinčić zaista bio u stanju sinkope u trenutku udara svojeg glisera u talijansku jedrilicu jedino na temelju iskaza. Konkretno, radilo se o iskazima Horvatinčićeve obrane i iskazu Anice Đerđe, Horvatinčićeve djevojke.

Ona se u trenutku sudara nalazila s njim na gliseru, a osim prema tome, taj zaključak su donijeli i prema iskazima još nekih svjedoka i vještaka. Sud u Zadru dodao je i kako šibenski sud nije obrazložio da se u tezu obrane o sinkopi uklapaju navodi ostalih svjedoka i lučkog kapetana koji je ispitivao Horvatinčića.

Uz to, sud u Zadru istaknuo je i da je šibenski sud odbio pregledati skicu nesreće koju je napravio sam Horvatinčić nakon nesreće te kako je tu odluku obrazložio činjenicom da je ista još 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz.

Državno sudbeno vijeće odlučilo da neće kazniti Šupe

Iako se suci u Hrvatskoj ne kažnjavaju, postoji Zakon po kojem se protiv njih može pokrenuti stegovni postupak. Tako prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, članku 62., sudac odgovara za počinjena stegovna djela.

Državno sudbeno vijeće, koje je zaduženo za kažnjavanje sudaca, priznalo je tada da nikad nisu imali slučaj da pokrenu stegovni postupak protiv nekog suca. Odlučili su da neće kazniti ni sutkinju šibenskog Općinskog suda Maju Šupe koja je oslobodila Tomislava Horvatinčića, unatoč tome što je utvrđeno da je počinila niz povreda kaznenog postupka koji se vodio protiv Horvatinčića jer je svojim gliserom skrivio smrt talijanskog bračnog para.

"Sudac ili sudac porotnik ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo. Odredbama Zakona o Državnom sudbenom vijeću nije izravno propisano da bi sudac bio odgovoran za povrede zakonskih odredbi te da bi u tom slučaju snosio odgovornost za takvu povredu", rekla je za Index Zlatana Bihar, osoba ovlaštena za obavljanje poslova tajnika Državnog sudbenog vijeća.

Započele pretrage, čeka se odluka o istražnom zatvoru

Horvatinčić je na kraju pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo bračni par Salpietro.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku 2019. godine. 

Jučer su temeljem naloga suca istrage splitskog Županijskog suda započele pretrage domova i ureda, a uhićene potom očekuje ispitivanje u splitskom USKOK-u.

Zatraži li tužiteljstvo za njih istražni zatvor, o tome će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Splitu.

Pročitajte više