Majka bika koji je ubio matadora bit će zaklana da se prekine linija, ljubitelji životinja bijesni

Screenshot: YouTube

UDRUGE za prava životinja najavile su brojne proteste nakon što je objavljeno da će majka bika koji je pred nekoliko dana ubio španjolskog matadora biti pogubljena da bi se prekinula linija, piše Daily Mail.

Podsjetimo, jedna od turističkih atrakcija u Španjolskoj je suludo i sadističko izazivanje bikova na borbu. Jedna takva predstava prošlog je vikenda, nažalost, završila tragično za 29-godišnjeg toreadora kojem je bik probio prsa i usmrtio ga pred očima tisuća gledatelja. Prvi je to smrtni slučaj u više od trideset godina.

Sada bi se po besmislenoj tradiciji majka bika koji je prouzrokovao smrt trebala ubiti da bi se prekinula krvna linija. Bijesni prijatelji životinja pokrenuli su kampanju u obranu krave Lorenze koja, smatraju, nema nikakve veze ni sa čim. Neki mediji pišu kako je krava Lorenza već mrtva, odnosno da je umrla od starosti upravo prije nekoliko dana.

Bik koji je ubio matadora već je ubijen.

Španjolska udruga za zaštitu životinja, PACMA, traži kompletnu zabranu borbi bikova.

"Nijedna tradicija ili koji se temelje na smrti, krvoproliću ili mržnji ne može biti zdrava za društvo. Jedini etički način da se ovo prekine je da se u potpunosti zabrane sve borbe bikova", objavili su iz PACMA-e.

Smrt Victora Barria došla je samo nekoliko dana nakon još besmislenijeg i opasnijeg običaja bježanja pred bikovima u Pamploni gdje je ozlijeđeno šestero ljudi.

Borbe bikova popularne su u ruralnim dijelovima Balkana, pa tako i Hrvatske. Popularne bikijade, održavaju se baš u ljetnim mjesecima po brojnim selima u dalmatinskom zaleđu. Borbe bikova pravi su biznis i izvor prihoda pa ne čudi da se bikove na razne načine pokušava natjerati da budu agresivniji. Naravno, to često podrazumijeva nehumano ponašanje prema nedužnim životinjama koje se izgladnjuje ili namjerno dehidrira kako bi na borilište došle što agresivniji.

Pročitajte više