Majka dječaka s autizmom: Zagreb ukida pomoć, omalovažavaju nas i nemaju empatije

Foto: Davor Puklavec/PIXSEL

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar upozorila je na svojem Facebooku da je Grad Zagreb bez najave ukinuo novčanu pomoć njezinom sinu, djetetu s autizmom, ali i drugim osobama s invaliditetom.

Grad do sada isplaćivao 50 ili 23 eura

To se odnosi na one, kako je napisala, koji su dobili rješenje o inkluzivnom dodatku prema Zakonu o inkluzivnom dodatku. Index je početkom travnja pisao da je Grad Zagreb obustavio isplatu jednom korisniku.

>>Grad Zagreb privremeno obustavio pomoć osobama s invaliditetom. "Lišeni su empatije"

Tada smo podsjetili da je Grad Zagreb onim korisnicima kojima je država isplaćivala naknadu za osobnu invalidninu isplaćivao 50 eura, dok je korisnicima dodatka za njegu i pomoć u kući plaćao 23 eura.

Stupanjem na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku 1. siječnja ove godine doplatak za pomoć i njegu te osobna invalidnina kao prava više ne postoje, sve to spada u inkluzivni dodatak.

Radi se o značajnom povećanju. Primjerice, sin Suzane Rešetar primao je od države 230 eura osobne invalidnine (uz 110 eura dječjeg doplatka), dok sad uz inkluzivni dodatak prima 730 eura. Na pitanje je li to dovoljno još ćemo se vratiti.

Dolenec početkom travnja: U najskorijem mogućem roku uskladit ćemo se s novim obuhvatom i razredima

Podsjetimo na riječi zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Danijele Dolenec, koja je početkom travnja komentirala da se potrebno uskladiti s novim obuhvatima i razredima.

"S obzirom na izmjene zakona koji uvodi inkluzivni dodatak, sad se mijenja obuhvat, mijenjaju se razredi itd. Mi smo se kao jedinica lokalne samouprave dužni uskladiti sa zakonom. Ali za to trebamo podatke o svim korisnicima inkluzivnog dodatka, razredima, što još uvijek nemamo.

U najskorijem mogućem roku uskladit ćemo se s novim obuhvatom i razredima, čim budemo imali sve podatke. Politička volja da pratimo izmjene tog zakona je tu", rekla je na konferenciji za novinare Danijela Dolenec.

Takav odgovor sugerira da će, kad se uskladi odluka, pomoć i dalje primati oni koji su je do tada primali. Pitali smo Grad Zagreb zašto je došlo do obustave ove pomoći.

Ovo je odgovor Grada Zagreba

Naglasili su da Grad Zagreb nastavlja s isplaćivanjem pomoći za korisnike doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu. Podsjetili su kako je od 1. siječnja 2024. stupio na snagu Zakon o inkluzivnom dodatku, koji je objedinio dosadašnja četiri prava iz različitih sustava.

"Sukladno tom Zakonu, Hrvatski zavod za socijalni rad donosi rješenja o priznavanju prava na inkluzivni dodatak kojima se ukidaju dosadašnja prava. Na temelju tih rješenja, Grad Zagreb izdaje svoja rješenja o prestanku prava samo za one korisnike koji više ne ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu", stoji u odgovoru.

"Kako bi mogli Odluku o socijalnoj skrbi prilagodili Zakonu o inkluzivnom dodatku, potrebni su nam podaci od strane države o broju korisnika inkluzivnog dodatka i razredima kojima pripadaju budući da je do sada tek 10% dosadašnjih korisnika ostvarilo to pravo.

Čim će Grad raspolagati preciznijim procjenama o broju korisnika inkluzivnog dodatka u pripadajućim razredima, uputit će novi prijedlog izmjene Odluke o socijalnoj skrbi u javnu raspravu, a potom i na sjednicu Gradske skupštine", objasnili su.

"Grad Zagreb za preko 18.200 korisnika novčanih naknada za doplatak i njegu i osobnu invalidninu mjesečno isplaćuje naknadu od 26.54 i 50.00 eura, a od 2023. i Uskrsnicu i Božićnicu koje su od ove godine povećane na 50 eura. Grad Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji osigurava novčani iznos za tako veliki broj korisnika te je na godišnjoj razini za to u proračunu osigurano 7.8 milijuna eura.

Ujedno, Grad Zagreb je za 2024. godinu osigurao 80% veći proračun za osobe s invaliditetom, što osim navedenih naknada uključuje i velike investicije u širenje socijalnih i zdravstvenih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom", dodali su.

Ni nove izmjene odluke ne predviđaju naknadu na inkluzivni dodatak

Zamolili smo Grad da nam precizno odgovori hoće li svi koji su ostvarili pravo na inkluzivni dodatak trajno izgubiti pomoć Grada. 

"Kako u vrijeme izmjena Odluke o socijalnoj skrbi u 2023. još nije bio donesen Zakon o inkluzivnom dodatku, oblici podrške osobama koje primaju inkluzivni dodatak nisu njome niti mogle biti predviđene.

Izmjene Odluke o socijalnoj skrbi trenutno su u javnome savjetovanju, no one niti sada ne predviđaju uvođenje naknade na inkluzivni dodatak. Naime, s obzirom na to da se radi o potpuno novom pravu, u  ovom trenutku nije moguće procijeniti koji bi bio njegov fiskalni učinak jer još uvijek nisu dostupni podatci o potencijalnom broju novih korisnika i razredima kojima pripadaju", odgovorili su.

Čim budu poznati temeljni parametri za oblikovanje novog nadstandarda koji će pratiti Zakon o inkluzivnom dodatku, Grad Zagreb će pokrenuti proceduru izmjene Odluke o socijalnoj skrbi i staviti je na dnevni red Gradske skupštine", napisali su.

Pravobranitelj: Jedinice lokalne uprave imaju slobodu ocijeniti trebaju li nastaviti s novčanom podrškom

Obratili smo se pravobranitelju za osobe s invaliditetom Dariju Jurišiću. U opširnom odgovoru, između ostalog, naveo je da novčani iznosi koji se dobivaju uz inkluzivni dodatak predstavljaju značajno povećanje novčane naknade na temelju invaliditeta u odnosu na dosadašnje naknade.

"Sve jedinice lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj, odnosno njihova predstavnička tijela, imaju slobodu ocijeniti da li obzirom na značajno povećanje naknade koju osigurava država trebaju nastaviti s novčanom podrškom osobama s invaliditetom ili nekim drugim pravima i uslugama namijenjenima osobama s invaliditetom ili nekoj drugoj kategoriji građana", napisao je.

Rešetar: Ljude s invaliditetom se omalovažava

Suzana Rešetar ističe da će djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ostati bez novčane pomoći Grada Zagreba jer se gradska uprava nije s voljom i na vrijeme prilagodila Zakonu o inkluzivnom dodatku.

"Čula sam se s roditeljima, neki su dobili rješenje o inkluzivnom dodatku 2. veljače. Ovaj mjesec su dobili 50 eura, neki su dobili rješenja prošli mjesec, samo im je obustavljena naknada, nisu dobili obavijest. Ja sam valjda prva dobila rješenje jer sam poslala upit. Pa su mi umjesto odgovora poslali rješenje da mu prestaje pravo na naknadu.

Ulazimo u svibanj. Pet mjeseci je Zakon o inkluzivnom dodatku na snazi. Znaju za stare korisnike koji su dosad primali, oni su svi prva ili druga kategorija inkluzivnog dodatka. I onda oni trabunjaju da ne mogu procijeniti obuhvat i fiskalni učinak. Jednostavnije bi bilo da su svima ukinuli od 1. siječnja tu novčanu naknadu", kazala je.

Objasnila je da je inkluzivni dodatak novčana naknada namijenjena osobi s invaliditetom u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

"S obzirom na inflaciju koja je pojela iznose inkluzivnog dodatka, ne možemo govoriti o povećanju. Povećanja nema osim što na papiru brojke izgledaju velike. Dakle, samo ovo prevladavanje prepreka je poskupjelo duplo, troduplo...

Treba imati na umu da pojedine osobe s invaliditetom žive samo od inkluzivnog dodatka. A većina ih prima inkluzivni dodatak od 400 eura. Zamislite koji su to troškovi za razne njege, lijekove itd.

Evo, ako netko misli da je jednoj osobi s invaliditetom tih 400 ili 700 eura dovoljno za preživjeti i da mu ne treba još 50 eura, neka si spusti plaću na taj iznos i proba tako preživjeti", rekla je Rešetar dodavši da se tako omalovažava osobe s invaliditetom.

"Nadstandard ne postoji"

Ističe da ne možemo govoriti o nikakvom nadstandardu jer on ne postoji.

"Što god gradska vlast puštala u javnost kao obrazloženje, nadstandard ne postoji. Zar je naknada od 23 eura nadstandard? To nije ni za dvije kave. Još jedna važna činjenica jest da nisu na vrijeme obavijestili korisnike da u izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba nisu uvrstili ovo pitanje i da će se ovo dogoditi. Radi se o elementarnoj komunikaciji s korisnicima, svojim sugrađanima, ako ne i obavezi", dodaje.

Navodi da su imali vremena pripremiti odluku koja će pratiti Zakon o inkluzivnom dodatku.

"Nisu to napravili ne zato što nisu informirani, nego jer nisu htjeli. Kao što se nije ni obavijestilo korisnike o ukidanju novčane naknade u predizbornoj kampanji, a znalo se da će se to dogoditi", navela je Rešetar.

"Vlast je lišena socijalne empatije"

"Grad Sisak ima pomoć za roditelje njegovatelje, mame su mi rekle da će Grad plaćati i asistenta onima koji ne mogu ostvariti pravo na njega", kazala je Rešetar.

Dodala je da se osobna invalidnina u povijesti države povećavala samo dva puta.

"Često, pogotovo ova gradska vlast je isticala da smo država s najvećom inflacijom od svih zemalja EU i da imamo najveći rast cijene hrane. Ističu to u kampanji i onda naprave ovo populaciji za koju znaju kako teško živi. Oni su lišeni svake socijalne empatije. Ti novci jednoj osobi s invaliditetom puno znače", kazala je.

"Ova vlast bila je jako kritična prema zakonima o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku. S pravom su kritizirali. Otkud im obraz da naprave ovo? Pa oni tako kritički nastrojeni trebali bi biti besprijekorni po pitanju najvulnerabilnije populacije u društvu", kazala je Rešetar.

Pročitajte više