Majka pronašla oproštajno pismo osmogodišnjeg sina

MAJKA osmogodišnjeg dječaka je, nakon što je neko vrijeme odbijao ići u školu, slučajno jedne večeri u njegovoj informativki pronašla oproštajno pismo.

Kako piše Jutarnji list, u poruci je pisalo: "Draga mama, bila si mi jako dobra majka, ali zbog onog zločestog ... sam se morao ubiti, volim te i pozdravi sve u moje ime, okreni stranu."Na drugoj strani je pisalo: "Volim te jer je ... me počeo stiskat glavu." Na sljedećoj strani joj je napisao da pogleda kroz prozor.

Šokirana majka je odmah nazvala Kliniku za psihološku medicinu na Rebru gdje su je savjetovali da sina ne pušta u školu i da ga odmah ujutro dovede na Kliniku. Stručnjaci su ustanovili da je dječak tjeskoban, depresivan i nezaštićen od druge školske djece koja su agresivna. Redovito odlazi na psihoterapiju u Kliniku.

Znala je već neko vrijeme što njen sin proživljava jer su, kaže, imali prijateljski odnos. Iako se često žalio da mu je teško i da ga skupina vršnjaka iz razreda maltretira, tek je nakon uskršnjih praznika počeo plakati i protestirati da ne želi u školu.

Cijelo vrijeme majka je jako dobro surađivala s pedagogicom, razrednicom i ravnateljem i smatra da su oni učinili sve da pomognu u toj sitaciji. Zato smatra da je školi potrebna pomoć sa strane, jer djelatnici ne mogu kontrolirati što se događa pod odmorom.

Problem su i roditelji učenika koji drugu djecu zlostavljaju, a koji se ne odazivaju na razgovor. 

"Roditelji malih nasilnika, ako se i odazovu na razgovor, uvijek traže krivnju u drugom i ne žele prihvatiti da je njihovo dijete nasilno. Mi smo onda tu nemoćni jer jedina i krajnja naša mogućnost je preseljenje učenika u drugu školu, za što opet trebamo dobiti pristanak roditelja." - komentirao je ravnatelj škole za Jutarnji list:

Dodao je kako o svim incidentima obavještavaju Centar za socijalnu skrb, ali ih oni uvijek savjetuju da situaciju pokušaju riješiti unutar škole. Kako je rekao, Centar uskače samo "kad je pet do dvanaest".

U cijeloj toj situaciji, školi bi dobro došao civilni ročnik koji bi nadzirao djecu pod odmorom. Uz sav uloženi trud, zbog birokracije ga još nisu uspjeli dobiti.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander rekla je za Jutarnji list kako dječakovu poruku treba shvatiti vrlo ozbiljno i kako kod nas vlada pogrešno mišljenje da se osoba koja najavi suicid zapravo neće ubiti.

Smatra da je Centar za socijalnu skrb trebao reagirati. Ako on zakaže, treba se obratiti ministarstvu, državnom tužiteljstvu ili policiji.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko Dodaje kako je ovaj slučaj pravi primjer lošeg rada Centra za socijalnu skrb koji bi trebao djelovati preventivno, a u stavrnosti djeluje tek kad treba "gasiti vatru".

Pročitajte više