Majka s karcinomom brine o slijepoj kćeri: "Ne znam kako preživljavamo"

Željka, Maja i terapijski pas Longo/Foto: Privatni album Foto: Privatni album

NOVI Prijedlog nacrta zakona o osobnim asistentima onemogućuje roditeljima sa statusom njegovatelja da imaju asistenta za svoju djecu. Tom smo prilikom razgovarali sa šezdesetogodišnjom Željkom Vukadinović, samohranom majkom njegovateljicom koja skrbi o teško bolesnoj kćeri Maji (37).

>> "Ovo je sramota za državu". Oštre osude novog zakona o asistenciji, sutra prosvjed

Maja je slijepa na oba oka i uz to ima još 15 dijagnoza uključujući probleme sa štitnjačom i dijabetes. Željka nam je ispričala kako je posudila novce da bi kupila jednu malu kućicu pored Valpova, gdje se brine o svojoj teško bolesnoj kćeri. Usto, Željka je i sama bolesna - prošle godine dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva nakon kojeg je prošla nekoliko operacija.

"Ne znam kako preživljavamo"

Žive od četiri tisuće kuna mjesečno, koje Željka dobiva kao roditelj njegovatelj. Od tog novca plaća ratu za auto od 950 kuna. Pored toga, mora nadoplaćivati velik broj lijekova koje koristi njezina kćer. Njezina kćer ima i terapijskog psa za kojeg također, kako kaže, plaća troškove veterinara i sve ostalo što je potrebno.

"Ne znam bih li se smijala ili bih plakala. Jako puno novca trošim na lijekove. Maja je imala operaciju prije šest mjeseci i mora koristiti sedam dodatnih suplemenata koje sama plaćam. Ne znam kako preživljavamo. Gladne nismo, ali sve drugo nam je katastrofa", ispričala nam je Željka.

Maja i Željka/Foto: Privatni album

Život na rate

Kaže da Maji ne može priuštiti laptop. Ovo ljeto kupila joj je mobitel za slijepe, koji je platila 3300 kuna. Priča da grcaju u troškovima i minusima i da svoj život naziva "životom na rate".

"Nemamo prava na kredit u banci. Ništa sebi ne kupujem, nego gledam da svom djetetu olakšam. Godinu dana Maja je bila na posebnoj prehrani. Zamislite koliko to košta. Mi živimo na rate. Živimo od danas do sutra, a državu nije briga za nas. Svima je strašno, a mislim da nema goreg u ovoj državi nego biti samohrani roditelj njegovatelj", priča nam Željka.

Popis lijekova koje Željka kupuje bez recepta/Foto: Privatni album

Uskraćeni za asistenta

Upitali smo ju što misli o novom Nacrtu prijedloga o osobnim asistentima. Kaže da je njime razočarana i da ova država najpotrebitije stavlja na zadnje mjesto. Ona nije u mogućnosti raditi dodatni posao jer je, uz to što je cijeli dan s kćerkom, bolesna.

"Meni, koja sam imala do sada 15 operacija, uskraćuju asistenta. Mi smo s našom djecom 24 sata. Htjela sam ići brati jabuke dva sata dnevno da zaradim nešto novca, ali ne mogu zbog bolesti. Treba nam pomoć, svima nama. Moramo osigurati svoju djecu koja će danas-sutra ostati sama. Država štedi na najosjetljivijoj skupini društva, što ne štede na sebi? Imaju po 20 tisuća kuna plaću, što ju sebi ne snize?" pita se Željka.

Zahvalila se sugrađaninu Anti Pejiću koji im je besplatno popravio krov i postavio novi crijep. Smatra da će prije dobiti pomoć od sugrađana nego od države koja ju je već nekoliko puta teško razočarala.

Sutra prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu

Suzana Rešetar iz udruge Sjena poručuje da zakon u ovoj formi ne smije izaći van i smatra ga sramotom za državu. Kaže da roditelji njegovatelji nemaju priliku biti roditelji, već su medicinske sestre s intenzivne njege, logopedi, rehabilitatori, terapeuti i sve drugo što je potrebno, 24 sata na dan.

"Oduzeti djetetu tri-četiri sata s kojim mogu provesti kvalitetno vrijeme je suludo. Roditelji nemaju vremena doći k sebi. To je njega 24 sata, sedam dana u tjednu. Ti roditelji nemaju pravo biti bolesni", zaključila je Rešetar.

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena organizira prosvjed na Markovom trgu pred zgradom vlade sutra u 12 sati.

Pročitajte više