Majke odbile cijepiti djecu pa su zaradile prijavu

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA je zbog neprovođenja imunizacije prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prijavilo tri majke koje su odbile cijepiti svoju djecu protiv rubeole, difterije, tetanusa i još nekih bolesti. Među prijavljenima je, kako prenosi Večernji list, čak i majka čije je dijete zbog reakcije na ranije cijepljenje bilo hospitalizirano u Klaićevoj bolnici. Majkama u prekršajnom postupku prijeti novčana kazna od 2.000 kuna, ali čak i ako budu osuđene zakonski ih se ne može prisiliti na to da stave svoj potpis na suglasnost za cijepljenje djeteta.

"Jedini razlog zbog kojeg su moje stranke, tri majke, odbile djecu podvrći cijepljenju protiv MoPaRu i DiTe+IPV bolesti, su ozbiljnije reakcije djece prilikom ranijeg cijepljenja - produženi vriskavi plač, temperatura, bolnost i otok na mjestu uboda te jak svrbež na tome mjestu. Jedno je dijete dobilo takvu snažnu alergijsku reakciju na koži da je nekoliko dana bilo hospitalizirano u u Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Smatram da nikakav zakonski propis ne može natjerati roditelja da ugrozi zdravlje djeteta i da je ozbiljna reakcija djeteta na ranije cijepljenje opravdan razlog odbijanja daljnjeg cijepljenja", naveo je odvjetnik Josip Mađarić koji zastupa prijavljene majke i koji je specijaliziran za postupke procesuiranja liječničkih pogrešaka.

"U svijetu je praksa po pitanju cijepljenja različita. Mnoge države ne poznaju obvezno cijepljenje djece, procjepljivanje se obavlja ako roditelj, samoinicijativno ili po savjetu liječnika, to želi učiniti. U mnogim državama koje formalno imaju obvezu cijepljenja djece, roditelji koji to ne žele potpisuju izjavu o necijepljenju, uglavnom se pozivajući na nuspojave-reakcije djece na cjepivo", dodao je.

Pročitajte više