MAKEDONIJA: CRVENKOVSKI I KEDEV U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Socijaldemokratski kandidat Branko Crvenkovski i kandidat oporbenih nacionalista (VMRODMPNE) Saško Kedev naći će se u drugom krugu makedonskih predsjedničkih izbora, objavio je Socijaldemokratski savez (SDSM) nakon nešto manje od 50 posto prebrojanih glasova.

Prema podacima SDSM-a, njihov kandidat Crvenkovski sakupio je do sada 216 tisuća, a Kedev nešto više od 174 tisuće glasova. VMRO-DMPNE je također priznao da Crvenkovski vodi, ali s manjom razlikom.

Prema istom izvoru, dvojica kandidata albanskih stranaka Gezim Ostreni i Zidi Xhelli sakupili su 25 odnosno 13 tisuća glasova.

Izborno povjerenstvo je u međuvremenu samo priopćilo da je odaziv premašio potrebnih 50 posto birača, iako je do 16 sati isti bio svega nešto preko 26 posto. Glasanje je se odvijalo u mirnom i poštenom ozračju sa samo manjim nepravilnostima, objavilo je povjerenstvo.

Zanimljivost ovih izbora jest da su stanovnici triju makedonskih sela, različitog etničkog sastava i stranačke pripadnosti, u potpunosti bojkotirali izbore jer im nisu ispunjena obećanja s prethodnih izbora da će im seoske ceste biti asfaltirane. Iako uredno otvorena, birališta u tim selima cijeli su dan zjapila prazna.

(Hina) xmda ydj

Pročitajte više