Makedonija dobila status EU kandidata

ŠEFOVI država ili vlada 25 zemalja Europske unije (EU) odobrili su u subotu u Bruxellesu Makedoniji status kandidata za članstvo, no datum za otvaranje pristupnih pregovora nisu odredili, objavilo je britansko predsjedništvo Europske unije.

Britanski premijer Tony Blair potvrdio je na konferenciji za novinare nakon završetka summita u ranim jutarnjim satima da je oko Makedonije postignut dogovor.

Summit EU-a bio je posvećen pregovorima oko novog dugoročnog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013., koji su uspješno okončani, a kandidatski status za Makedoniju izravno je ovisio o tom dogovoru.

"Vidimo Europu ujedinjenu u svim vidovima i to se odnosi i na Makedoniju", rekao je Blair.

Europski čelnici pozdravili su "značajan napredak" Makedonije u ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo, ali i poručili da Skoplje mora još mnogo raditi želi li da ga se uzme u obzir za punopravno članstvo.

Podržali su također nedavne zahtjeve Francuske da se prije novih proširenja Europske unije u Europi provede široka javna rasprava.

"Europsko vijeće jasno ističe potrebu dodatnih koraka u svjetlu rasprave o strategiji proširenja", navodi se u zaključcima summita.

Makedonija je zahtjev za članstvom u Europskoj uniji podnijela 17. ožujka 2004., za vrijeme irskog predsjedništva EU-a.

Europska komisija preporučila je u izvješću 9. studenoga ove godine da se Skoplju odobri status kandidata.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om Makedonija je potpisala u travnju 2001.

Premda Europsko vijeće Makedoniji nije odredilo datum za početak pristupnih pregovora, makedonski dužnosnici očekuju njihovo otvaranje krajem iduće godine, a sam ulazak u Europsku uniju priželjkuju 2010. godine.

Bučkovski: Makedonski napori su urodili plodom

Europska unija je priznala makedonske napore u provedbi gospodarskih i političkih reformi, izjavio je u subotu makedonski premijer Vlado Bučkovski u svojoj prvoj reakciji na vijest da je Makedonija dobila status kandidata za ulazak u EU.

"Za nas je ovo veliki dan, dobili smo priznanje za sve što smo učinili u proteklom razdoblju. Sada su vrata otvorena i znamo da u EU imamo prijatelje koji znaju cijeniti naša postignuća. Svim građanima Makedonije čestitam na ovom uspjehu" - rekao je Bučkovski.

Hrvatska vlada pozdravila odluku EU-a

I Vlada Republike Hrvatske izrazila je zadovoljstvo današnjom odlukom Europskog vijeća.

Hrvatska ocjenjuje da je to rezultat iznimnih i vrijednih reformskih napora makedonske vlade i premijera Vlade Bučkovskog, koji su u posljednje vrijeme ustrajno djelovali na provedbi preporuka i zahtjeva EU, navodi se u priopćenju hrvatske Vlade


Vlada RH vjeruje da će status kandidata dodatno potaknuti Makedoniju da postojano napreduje u provedbi reformi i jačanju demokratske stabilnosti radi ubrzanog puta u punopravno članstvo, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska Vlada istodobno ocjenjuje da je ova odluka Europskog vijeća potvrda dosljednosti EU u provedbi Solunske deklaracije o proširenju na jugoistok Europe iz 2003. godine, radi dodatnog učvršćenja mira, stabilnosti, te gospodarskog i društvenog razvitka tog područja.

U priopćenju Vlade također se ističe da će Hrvatska i Makedonija nastaviti suradnju u područjima od obostrane koristi, usklađivat će svoje djelovanje i na međunarodnom planu u interesu mira, stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma, u okviru euro-atlantskih institucija i drugih procesa i inicijativa, a jačat će suradnju i u daljoj stabilizaciji političkih prilika u ovom dijelu Europe.

Pročitajte više