Makedonija: Policija spašavala Bučkovskog pred prosvjednicima

POLICIJA je u petak morala spašavati makedonskog ministra obrane Vladu Bučkovskog pred prosvjednicima koji su na sjedište Socijaldemokratske stranke u Strugi bacali kamenje i boce.

Policija je priopćila da je 17 osoba, među kojima su i pripadnici snaga reda, ozlijeđeno u prosvjedima zbog sporazuma koalicijske vlade o lokalnoj upravi. Bučkovski je bez ozljeda prebačen iz Struge u Skoplje.

Prije tjedan dana makedonska koalicijska vlada je postigla sporazum o preustroju lokalne samouprave kojim se mijenjaju granice nekih općina kako bi se Albancima dalo više prava. Tako je Struga novim ustrojem postala mjesta s većinskim albanskih stanovništvom.

Oporba tvrdi da je sporazum postignut pod pritiskom zapada te da se njime uvodi etnička podjela Makedonije, pa su za ponedjeljak, kad makedonski parlament treba raspravljati o sporazumu, zakazali prosvjede.

Ako parlament potvrdi sporazum i pretvori ga u zakon, u svim gradovima u kojima ima najmanje 20 posto Albanaca, albanski će jezik postati drugi službeni jezik.

(Hina) xsb ysb

Pročitajte više