Mala Lorena otputovala na operaciju, u samo dva dana sakupljeno 30 tisuća eura

Foto: Privatni album

LORENA Amidžić, djevojčica rođena sa sraslom čeljusti, ide na operaciju u Austriju.

Novac za operaciju u Linzu prikupljen je u samo 48 sati, javlja Glas Slavonije. 1. prosinca, u bolnici Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie, vrhunski europski maksilofacijalni kirurzi, predvođeni prim. dr. Michaelom Malekom, razdvojit će Loreninu čeljust, što će joj, doslovno, spasiti život.

>> Lorena jedina u Hrvatskoj ima sraslu čeljust, mogla bi se ugušiti i hitno treba operaciju, a HZZO odugovlači

48 sati dovoljno za skupljanje novca

U samo 48 sati od prvog apela za pomoć uplaćeno je 30 tisuća eura potrebnih za prvi u nizu operativnih zahvata koji je čekaju. Također, građani su uplatili i dovoljno novca za put i boravak njezine obitelji u Austriji tijekom Lorenina liječenja.

"Nema riječi kojima bismo mogli dovoljno izraziti zahvalnost svim znanim i neznanim ljudima koji su nam kroz različite oblike pomoći izišli u susret u spašavanju života naše Lorene, jer svaka je donacija, pa i ona najmanja, bila korak bliže k našem cilju da je odvedemo na spasonosni operativni zahvat", kaže ganuta Lorenina majka, Anamarija Vidmar Amidžić.

Težak zahvat

"Svjesni smo da je pred Lorenom težak i kompliciran operativni zahvat, koji će biti tek prvi u nizu zahvata i rehabilitacija da bi ona mogla normalno živjeti, no optimistični smo, vjerujemo i nadamo se najboljem. Osim toga, i Lorena je veliki borac i dosad je već pokazala da unatoč vrlo kompliciranom životu uz sondu želi živjeti i čvrsto vjerujemo da ćemo se do Božića vratiti kući s djetetom koje će konačno dobiti priliku za normalan život", govori Lorenina majka.

Rizik od gušenja

Podsjetimo, četveromjesečna  Lorena Amidžić, koja živi u Črnkovcima nedaleko od Donjeg Miholjca, rođena je sa sraslom čeljusti zbog čega hranu i piće prima kroz sondu. Jedina je u Hrvatskoj s ovom dijagnozom. Zbog ove anomalije u svakodnevnom je riziku od gušenja i hitno joj je potrebna operacija. Međutim, liječnici u Hrvatskoj njezinim su roditeljima rekli da na operaciju može ići tek od treće do šeste godine svojeg života.

Njezina majka Anamarija Amidžić je u razgovoru za Index rekla kako im ta opcija nije prihvatljiva jer se svakodnevno boje za Lorenin život. Stoga je pomoć potražila u inozemstvu. Preko obiteljskog prijatelja koji radi kao liječnik u Austriji stupili su u kontakt s liječnicima u Linzu koji su je pristali operirati. No, postojao je jedan problem. Operacija košta 30 tisuća eura, a HZZO nije odobrio sredstva za trošak operacije koja je zakazana za 1. prosinca. Dok je HZZO otezao, Anamarija i suprug osjećali su se potpuno sami. U Hrvatskoj nemaju pomoći od doktora i zato su htjeli da djevojčica ide na operaciju u Linz.

Otezanje HZZO-a

"Pitala sam liječnicu u Osijeku kako ćemo s njom, što ako se prehladi ili nešto, na što mi je rekla da je rizik od gušenja doma jednak kao i u bolnici. Kad sam pitala što s govorom, gdje će joj zubi izlaziti, liječnici su mi samo ponavljali da ne mogu znati. U rujnu smo bili na pregledu u Dubravi i naručili su nas za kontrolu za tri mjeseca. Mislim da bi je više trebali pratiti, doslovno je prepuštena meni. Zato se nadamo da će nam HZZO odobriti sredstva za prvu operaciju na koju mora ići, a koja stoji 30 tisuća eura. Kasnije će vjerojatno trebati na još operacija, no nadamo se da će joj prva barem malo pomoći", govorila nam je zabrinuta majka Anamarija, nadajući se pomoći od HZZO-a.
 

Pročitajte više