Mala Madina poginula je prije 4 godine. Stigla je odluka suda o tužbi njene obitelji

Foto: Caritas/Twitter

U STUDENOM 2017. godine šestogodišnja djevojčica Madina iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu. Madinu je onda udario vlak, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala opet prema Šidu na srbijanskoj strani granice.

MUP Srbije izvijestio je kako je Madina poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju.

Odbačena kaznena prijava, podignuta ustavna tužba

Obitelj djevojčice podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, i to temeljem četiri kaznena djela: kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela povrede prava djeteta, kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja te kaznenog djela nanošenja teške duševne boli i patnje. Kaznenu prijavu odbacilo je nadležno državno odvjetništvo, a zatim je obitelj podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava. U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017.

Odvjetnica obitelji navela je sljedeće prigovore:

"U vezi temeljitosti istrage (MUP je 'izgubio' ključni dokaz - snimke termovizijskih kamera koje su dokazale da su se podnositelji nalazili na teritoriju Republike Hrvatske, što nedvojbeno ukazuje na činjenicu da je na taj način utjecao na izvide kaznenih djela, time da su obrazloženja o gubitku snimki različita i neuvjerljiva te nedostatno istraženi, osim toga, nije proveden kvalitetan dokazni postupak, koji su podnositelji prilikom preuzimanja kaznenog progona predložili),

-    u vezi neovisnosti istrage (kršenje prava podnositelja predstavlja činjenica da je izvide kaznenih djela zbog smrti mlt. djeteta provodio MUP, koji je prijavljen za smrt mit. djeteta Madine Hussainkhel. Također, izvide za redovne punomoći koje su podnositelji potpisali izabranim punomoćnicima provodi opet je provodio MUP koji je bio prijavljen i za smrt i za nezakonito protjerivanje)."

Odbačena tužba

No, Ustavni sud u sastavu: sutkinja Ingrid Antičević Marinović, predsjednica Vijeća, te suci Mato Arlović, Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, članovi Vijeća, odbacio je ustavnu tužbu.

"Podnositelji smatraju da je država odgovorna za smrt njihove bliske srodnice jer su nadležni policijski službenici poduzetim mjerama istjerivali podnositelje s teritorija Republike Hrvatske što je doprinijelo smrti mlt. Madine Hassiny/Hussainkhel.

U provedenom prethodnom postupku utvrđeno je da se 21. studenoga 2017. grupa migranata u kasnim popodnevnim satima kretala uz prugu Šid - Tovarnik u smjeru Republike Hrvatske, a tri policajca su uobičajenim postupkom vršili odvraćanje migranata od ulaska na teritorij Republike Hrvatske. Kritične zgode vlak se kretao u smjeru Šida i nakon što je na području Srbije strojovođa uočio grupu migranata koja se kretala po pruzi, trubom je signalizirao nadolazak vlaka. Svi su se maknuli s pruge osim djeteta - mlt. Madine Hassiny/Hussainkhel, na koju je unatoč kočenju naletio vlak, što je dovelo do njezine smrti. Policajci su odmah nakon nesreće pokupili tijelo pok. Madine, koje je radi pokopa prevezeno u Šid.

U istrazi koja je uslijedila, a koja je bila brza i neovisna utvrđeno je da je smrt mlt. Madine Hassiny/Hussainkhel posljedica nesretnog slučaja, te da je uslijedila bez utjecaja policajaca koji s njom nisu stupili u kontakt", stoji, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Istragu je vodio USKOK

"U provedenoj istrazi koju su obavili djelatnici USKOK-a (koji nisu povezani s osumnjičenim policajcima) kao i sudac istrage (koji nije povezan s policijom niti osumnjičenim policajcima) utvrđeno je da je smrt mlt. Madine Hassiny/Hussainkhel posljedica nesretnog slučaja i bez utjecaja policajaca koji s njom nisu ni stupili u kontakt.

Stoga nije osnovan ni prigovor da je istraga provedena od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: MUP) jer već iz spisa jasno proizlazi da je istragu vodio USKOK, kao neovisno tijelo bez sudjelovanja policije koja je, prema navodima kaznene prijave, skrivila predmetni smrtni događaj. Zbog toga Ustavni sud utvrđuje da je istragu provelo neovisno tijelo.

Na temelju svega navedenog ocjena je Ustavnog suda da je istraga smrti pok. Madine Hussainkhel (Hassiny) provedena učinkovito i djelotvorno, da je provedena od neovisnog tijela koje organizacijski ni funkcionalno nije povezano s osobama iz policije koje su osumnjičene za kaznena djela u vezi predmetne smrti", stoji u odluci.

Odluka o slučaju poginule Madine by Index.hr on Scribd

Pročitajte više