Vodeći svjetski stručnjak: Malezijski avion namjerno je spušten u more

Foto: Hina

VODEĆI svjetski stručnjak za zrakoplovne nesreće Larry Vance ne vidi drugog objašnjenja osim da je zrakoplov, koji je misteriozno nestao u ožujku 2014. godine, namjerno spušten na površinu oceana.

U karijeri je vodio istrage više od 200 zrakoplovnih nesreća, a svoju teoriju temelji na komadiću krila koji je prošle godine more izbacilo na obalu otoka Reunion. Ono što je vidio uvjerilo ga je da je pilot avionom svjesno sletio u ocean.  

"Po mom mišljenju, svi su već tada trebali zaključiti da je ovo namjerno učinjeno. Nema drugog objašnjenja", tvrdi Vance.

Oštećenja koja je zamijetio na pronađenom djeliću krila uvjerila su ga da je onaj tko je upravljao zrakoplovom aktivirao taj dio krila, što se radi samo kada letjelica slijeće. Osim toga, uočio je da na površini oceana nisu pronađene krhotine zrakoplova koje bi bilo logično očekivati da je došlo do naglog udarca pri padu.

 Mogućnost da je baš taj pronađeni dio krila odlomljen u padu ne djeluje mu uvjerljivo.
"Nije odlomljen. Da je odlomljen, vidjela bi se čista linija loma. Ovaj komad je od ostatka krila morala odvojiti erozija vode visokog pritiska, a to znači da je avion namjerno vođen u more," uvjeren je Vance.

Na pilotovom kućnom simulatoru pronađen je plan leta koji sugerira da je pilot mjesec dana prije nestanka zrakoplova isprobavao rutu prema dijelu Indijskog oceana gdje nema nikakvog kopna.

Teoriju o odmetnutom pilotu razmatraju i službenici australske vladine agencije koja provodi istragu o nestanku zrakoplova MH370.

Očekuje se da će analiza još jednog dijela krila, nedavno pronađenog na obali Tanzanije, dodatno rasvijetliti ovu tajnu.        
 

Pročitajte više