Mali distributeri: Došli smo do kraja, gubici su ogromni

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

SUTRAŠNJI dan označit će značajna poskupljenja dizela i benzina, a vlada ovog ponedjeljka neće utjecati na njihovu cijenu. Kako je potvrđeno iz Banskih dvora, tijekom dana uslijedit će odluka koja se tiče samo plavog dizela čija će cijena ostati ograničena.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac za Media servis je rekao da pozdravlja vladinu odluku.

"Situacija je postala takva da je poslovanje bilo totalno neodrživo, svi smo u branši došli do kraja, nemamo više sredstava i nagomilani gubici su enormni.

Pozdravljamo to, želimo da vlada nađe isto tako modus krajnje formalan gdje ćemo poslovati s pozitivnim rezultatom da možemo podmirivati sve svoje obveze i da jednostavno funkcionira tržište jer će u protivnom tržište biti bez goriva i bit će velikih problema."

Iz vlade za Media servis priopćili su kakve će biti cijene bez intervencije:

"Prema tjednom prosjeku kotacija, cijene naftnih derivata na benzinskim postajama od 25.10.2022. iznosile bi 11.10 HRK/l za benzinsko gorivo;

13.44 HRK/l za dizelsko gorivo; 9.80 HRK/l za plavi dizel; 10.11 HRK/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za spremnike; 14.36 HRK/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za boce sadržaja 7.5 kg i više.

Da nema mjera vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

12.91 HRK/l za benzinsko gorivo; 15.42 HRK/l za dizelsko gorivo; 10.70 HRK/l za plavi dizel; 11.96 HRK/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za spremnike; 16.70 za ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za boce sadržaja 7.5 kg i više."

Pročitajte više