Mali distributeri o novim cijenama goriva: Filipović je ispunio obećanje

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREDSJEDNIK Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je danas za Hinu kako je današnjom odlukom vlade o cijenama goriva ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ispunio obećanje s prošlotjednog sastanka te očekuje normalizaciju poslovanja u idućim tjednima.

Miljavac kaže da je ministar Filipović na prošlotjednom sastanku s predstavnicima malih distributera goriva obećao djelomičnu liberalizaciju cijena goriva, ali i najavio da bi se u tom pogledu stvari mogle relativno brzo normalizirati. 

"Nadamo se da će vrlo brzo doći do konačnog rješenja našeg problema", rekao je Miljavac.

"I dalje gubimo do 40 lipa po litri"

Ističe kako će i uz danas formirane cijene, koje će vrijediti od utorka, mali distributeri biti na gubitku od 30 do 40 lipa po litri goriva, no kaže i kako je to podnošljivije od gubitka kune do kune i 40 lipa po litri, koliki su im bili gubici prošli tjedan.

"Radit ćemo i dalje s gubitkom, ali manjim nego do sada", kaže Miljavac i dodaje da su u proteklom razdoblju, od kada je krenula kriza s cijenama goriva, distributeri snosili kompletan trošak razlike u cijeni.

"Godinu dana radimo s minusom, naši su gubici enormni", istaknuo je čelni čovjek Udruge malih distributera goriva.

Nova uredba o cijenama goriva

Vlada je u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj će cijena osnovnog eurosupera od sutra pa u iduća dva tjedna iznositi 11.10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0.38 lipa, a osnovni će eurodizel poskupjeti za 1.14 kuna, na 13.44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8.49 kuna. 

Vlada je Uredbu donijela na telefonskoj sjednici te se sukladno njoj najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0.65 kuna po litri za dizelsko i benzinsko gorivo te u iznosu 6.20 kuna za kilogram (kn/kg) smjese propan-butan za boce odnosno 2.80 kn/kg za velike spremnike, priopćeno je iz vlade.

Pročitajte više