DI SU PARE Mali dobavljači Agrokora su bijesni: Ramljak nas zavlači

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

UMJESTO da isplate male Agrokorove dobavljače u stopostotnom iznosu, što je Ramljak velikodušno obećavao, oni nisu još dobili ni lipe za stari dug. Kako je vlada već preuzela Agrokor pod izlikom da čuva radna mjesta, pa nakon toga najavila otpuštanja, sada vidimo da nije ispunila ni najavljeno obećanje o pokrivanju starih dugova malim OPG-ovima.

"Od novog kredita s 36 milijuna eura u potpunosti će biti podmireni stari dugovi malih poljoprivrednika i OPG-ova", govorio je vladin upravitelj Ante Ramljak 8. lipnja. Isto je ponovila Marica Vidaković iz Kraša, taj dan kada je privremeno vjerovničko vijeće dalo suglasnost Ramljaku za ugovaranje novog kredita u iznosu 480 milijuna eura.

Mjesec dana kasnije, mali dobavljači Agrokora žale se kako nisu dobili obećani novac te su za sutra zbog kašnjenja s dugovanjima najavili presicu.

Jaić: Prva tranša novca je stigla, nama nisu ništa platili

Formalno, danas istječe rok nakon kojeg će se znati je li tko uz američki strvinarski fond Knighthead Capital zainteresiran za sudjelovanje u posljednjem kreditiranju Agrokora po tzv. roll up modelu.

"No prva tranša novca je već stigla, baš kao što je i bilo najavljeno, a nama nisu ništa platili", kaže Tihomir Jaić koji zastupa interese Malih dobavljača Agrokora. To  je grupa koja okuplja OPG-ove i obrte. I Ramljak je 8. lipnja tvrdio da prva tranša novca stiže "već sljedeći tjedan".

"Od prvih sto milijuna eura platili su troškove nove robe nakon 10. 4. i to su iskoristili za punjenje za sezonu. Trebali su platiti i stara dugovanja malim dobavljačima, ali nisu. Tu je Ramljaku na žalost držao ljestve i Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore koji je u emisiji Hrvatskog radija govorio kako se neće moći isplatiti male dobavljače iz prve rate, nego iz druge. To je sve mimo našeg dogovora. A druga rata od 150 milijuna eura još nije sjela", priča Jaić na Index.

Poljoprivrednici će tražiti od Konzuma da manje uvozi

Podsjeća kako su Ramljak i Dalić uvjeravali javnost u to da je cijeli kredit dogovoren, samo da će biti isplaćivan novac kroz tri rate, i da je sve trebalo biti riješeno do početka sedmog mjeseca. "Ne samo da nismo isplaćeni za stari dug iz prve rate, nego na početku srpnja mi ne znamo hoće li biti kredita, očito je nastao neki problem", rekao je Jaić. Napominje da je vladin upravitelj ipak sveo rokove plaćanja za isporuku nove robe u zakonski rok od 60 dana.

Sada će poljoprivrednici tražiti i dodatno od Ramljaka da manje uvozi, a više kupuje hrvatsko. Zato će Nenad Matić iz Zelene liste koji će sutra s Jaićem održati presicu, tražiti od Ramljaka da odgovori kolika Konzum uvozi robe, koliko točno jabuka i jaja. S obzirom na to da se vlast umiješala u Agrokor, smatraju da bi kompanija onda morala provoditi politiku vlade, a ta politika, istaknuo je danas, sigurno nije uvoz. "Tražit ćemo zakon o minimalnom udjelu poljoprivrednih proizvoda u trgovačkim centrima”, najavio je Jaić.

I zaista, s obzirom na to da je Agrokor bio i ostao strateška kompanija zbog koje je pisan poseban zakon, ne treba žaliti Ramljaka ma koliko zahtjevi poljoprivrednika izgledali anakroni.

Pročitajte više