Mali maestro: Gotovcu godina i 10 mjeseci zatvora, a Staniću godinu dana

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu danas je bivšeg potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca nepravomoćno osudio na godinu i 10 mjeseci zatvora, dok je poduzetnik Svjetlan Stanić osuđen na godinu dana. Županijski sud proglasio je Gotovca krivim zbog primanja mita i pokušaj zlouporabe vlasti dok je Stanić kriv za davanje mita i poticanja na zlouporabu.

Podsjetimo kako se radilo o ponovljenom suđenju jer je Vrhovni sud ukinuo prijašnju oslobađajuću presudu ustvrdivši da je sudsko vijeće krivo zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora u kojima Gotovac izvještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna.

Također su krivo zaključili, ocijenio je Vrhovni sud, da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo.

Nepravomoćno oslobođeni

Na početku ponovljenog suđenja i Gotovac i Stanić izjasnili su se da nisu krivi.

Podsjetimo kako su nedavno bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović i Robert Peša nepravomoćno oslobođeni u ponovljenom suđenju u slučaju Veliki maestro, na što je Uskok najavio žalbu.

Pročitajte više