Maloljetničke bande haraju Dublinom. Dostavljači žive u strahu

Foto: Profimedia

KAD je pandemija koronavirusa zatvorila Dublin, bande mladih lutale su pustim ulicama i otkrile novi, brutalni oblik zabave: napade na dostavljače hrane. Bacali su kamenje, boce i palice, a ako su uspjeli srušiti vozača, ponekad su ih napadali šakama i noževima te otimali bicikle kao trofej. 

Napadi su varirali od spontanih do planiranih zasjeda u kojima su bande tražile dostavu obroka u izolirana područja i čekale u zasjedi. Čini se da je to što su žrtve obično bili stranci, a njihova se sudbina mogla snimati i dijeliti na društvenim mrežama, mlade dodatno privlačilo.

Glavni grad Irske više nije u lockdownu, ali jezivi sport se nastavlja. "Neki momci su me napali prije četiri dana. Mislim da su bili pijani. Bacali su boce, sve", rekao je Mohammed, 23-godišnji afganistanski dostavljač koji nije želio otkriti svoje prezime. Napad se dogodio u sjevernom dijelu grada, piše Guardian.

Bolivijski dostavljač, koji je također želio ostati anoniman, ispričao je kako ga je tijekom vožnje kroz gradsko područje poznato kao Istočni zid teška boca napunjena vodom pogodila u vrat. "Imao sam vrtoglavicu, povraćao sam i iskašljavao krv", naveo je. 

Brazilac ubio maloljetnika, ali nije osuđen

Dostavljači su se u srpnju okupili u središtu Dublina kako bi prosvjedovali zbog nesigurnosti, ali i radnih uvjeta i plaća. U radionici za iznajmljivanje i popravak bicikala pod nazivom Seven Bikes, koja djeluje kao središte za dostavljače, pokušavaju utvrditi u kojim dijelovima grada se napadi najčešće događaju. 

"Gotovo svaki dan netko bude napadnut ili opljačkan. Neke bande ne žele uzeti motor, samo žele napasti. Možda je to rasizam – vide drugu osobu koja nije odavde i možda im se to ne sviđa", istaknuo je vlasnik radionice Jean Fernando Schroeder. 

Vozači objavljuju upozorenja na WhatsApp grupama i nose više slojeva odjeće, uključujući motociklističke jakne, radi zaštite. Neki navodno nose odvijače za obranu. Prošle je godine porota oslobodila Georgea Gonzagu Bentoa, koji je bio optužen da je nanio smrtonosni ubod 16-godišnjem dječaku Joshu Dunneu. 

Brazilac je rekao da je upotrijebio nož kako bi se obranio kada ga je napala skupina mladih. Mnogi od procijenjenih 3000 irskih dostavljača su Južnoamerikanci, ponajprije Brazilci, koji su došli u Irsku učiti engleski i smiju raditi 20 sati tjedno.

Policija tvrdi kako se broj napada smanjio tijekom korone

Ne dobivaju svi napadi na strance istu pozornost. Napadi na turiste iz SAD-a, Britanije i drugih zemalja nedavno su dominirali naslovnicama i osramotili vladu. Američko veleposlanstvo savjetovalo je posjetiteljima da izbjegavaju šetati sami. Policijske snage najavile su raspoređivanje dodatnih patrola i specijaliziranih jedinica u središtu Dublina.

Napadi na dostavljače su postojali i prije pojave korone, ali su eskalirali tijekom pandemije. "Tinejdžeri su se ohrabrili ciljati na dostavljače kao na laku metu. Neki snimaju napade za TikTok", objasnila je Fiachra Ó Luain, suosnivačica Unije studenata engleskog jezika u Irskoj. 

Policija tvrdi kako su se napadi na javnim mjestima u Dublinu smanjili tijekom pandemije, kada su barovi i klubovi bili zatvoreni. Dodaju kako su se napadi nakon završetka lockdowna vratili na svoju uobičajenu razinu. Tako su u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježena 2353 napada, u usporedbi s 2535 u istom razdoblju 2019. godine. 

Dostavljači se žale kako policija ne shvaća ozbiljno krađe bicikla i druge incidente, nego ispituje žrtve o njihovom pravnom statusu. Brazilski veleposlanik u Irskoj Marcel Biato kazao je da nema dokaza o sustavnoj diskriminaciji, ali da mnogi vozači vjeruju kako je policija "preopterećena" i da napadači mlađi od 18 godina prolaze nekažnjeno. 

Pročitajte više