Maloprodaja u studenom porasla za 3,2 posto na godišnjoj razini

Foto: scx.hu

PREMA prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, u studenom je prema desezoniranim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio realni mjesečni rast od 1,1 posto.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, realni godišnji rast prometa u trgovini na malo je ubrzao s 1,5 posto koliko je iznosio u listopadu na 3,2 posto u studenom. To je ujedno šesnaesti mjesec zaredom otkako se bilježe pozitivne godišnje stope realnog rasta prometa u trgovini na malo koje datiraju od polovice prošle godine, navodi se u analizi RBA.

U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio rast od 2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Unatoč zabilježenom padu na mjesečnoj razini prema izvornim, neprilagođenim indeksima (8,8 posto nominalno odnosno 8,5 posto realno) realni promet u trgovini na malo u studenom je zabilježio godišnji rast od 3,8 posto. Potaknut deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene u nominalnom izrazu je ostvario rast od 2,5 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Analitičari: Zamjetniji rast potrošnje tek kad se oporavi tržište rada

"Na nastavak pozitivnih stopa godišnjeg rasta prometa u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u listopadu na godišnjoj razini nastavili pozitivan trend rasta koji datira od listopada prošle godine. Također, u studenom je zabilježen snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 17 posto.

Povećanje raspoloživog dohotka uzrokovano izmjenama poreza na dohodak uz izostanak inflatornih pritisaka te blago ali kontinuirano poboljšanje indeksa raspoloženja i očekivanja potrošača na godišnjoj razini implicira nastavak rasta prometa u trgovini na malo i u prosincu. Zamjetniji rast i dalje je ograničen slabim tržištem rada što se ogleda i u samoj strukturi potrošnje koja je usmjerena uglavnom u zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više