Mamografija manje uspješna u vitkih žena

MAMOGRAFSKIM pregledom teže je otkriti tumor u vitkih žena i žena koje primaju hormonsku nadomjesnu terapiju, pokazala je britanska studija, piše British Medical Journal.

Mamografsko snimanje manje je uspješno i u onih žena koje su bile podvrgnute operativnim zahvatima nevezanima za rak dojke.

Faktori koji utječu na slabiji rezultat mamografskog otkrivanja raka dojke identificirani su u studiji kojom je bilo obuhvaćeno 122.000 žena od 50 do 64 godina, a koje su obavljale rutinsko mamografsko snimanje.

Sve žene obuhvaćene studijom bile su sudionice britanskog "istraživanja milijun žena" kojim je utvrđeno da hormonska nadomjesna terapija povećava opasnost od raka dojke.

Istražitelji su utvrdili da postoje tri faktora koji utječu na slabiji rezultat mamografije. To su hormonska nadomjesna terapija, zatim operacija dojke, te mamografija u žena u kojih je indeks tjelesne mase 25 ili manji.

Indeks tjelesne mase odražava odnos visine i težine. Ako ta vrijednost iznosi 25 smatra se normalnom, no žene u kojih je ta vrijednost 30 svrstavaju se u kategoriju pretilih.

U zaključku autori ističu da je "ta metoda najbolji način otkrivanja raka dojke u ranom stadiju, premda ova otkrića govore da bi mamografija mogla biti uspješnija u nekih žena nego li u drugih".

(Hina) xrt ydgk



Pročitajte više