Manjinac Hodžić za Index: Sve manjine ostaju na okupu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine Armin Hodžić na Indexov upit kako komentiraju to da postoji mogućnost pregovora HDZ-a i DP-a, koji je istaknuo da neće u koaliciju s SDSS-om, kazao da za sada sve manjine ostaju na okupu te da će podržavati parlamentarnu većinu i na temelju toga izabranu hrvatsku vladu.

Upitali smo ga postoji li mogućnost da se manjine okrenu koaliciji s Rijekama pravde i drugim političkim opcijama izuzev HDZ-a. Evo što je kazao.

"Mi smo se na našem sastanku dogovorili da i nadalje djelujemo zajedno kao politička grupacija koja, unatoč različitostima, ima istu misiju i politički zadatak zastupati interese nacionalnih manjina u Hrvatskoj. I do sada smo podržavali parlamentarnu većinu i na temelju toga izabranu hrvatsku vladu kao izraz političke volje većine građana naše zemlje, izraženu kroz glasove dodijeljene političkim strankama na izborima.

Vjerujemo da je uloga političkih predstavnika nacionalnih manjina, prije svega, uvažavati političku volju većine građana i u skladu s time podržavati vladu koja ima potporu parlamentarne većine. Isto tako, gledajući dosadašnja iskustva i praksu da su izabrani predstavnici nacionalnih manjina uvijek politički djelovali zajedno, vjerujemo da je za interese onih koje predstavljamo, kao i za hrvatsko društvo i političke odnose u cjelini, najbolje da i nadalje predstavljamo političku cjelinu, bez obzira na moguće parcijalne interese određenih političkih ili drugih grupa.

Pregovori i razgovori oko stvaranja političke većine u Hrvatskom saboru su u rukama stranaka koje su zadobile najviše glasova hrvatskih birača, a potpora izabranih predstavnika nacionalnih manjina bit će predmetom razgovora s onim političkim grupacijama koje ostvare preduvjete za formiranje saborske većine, a potom i vlade. Do tada ostajemo pri našem ranije iskazanom stajalištu da kao politička grupacija djelujemo zajedno", kazao je Hodžić Indexu.
 

Pročitajte više