Bivši HDZ-ov savjetnik za medije s HRT-om potpisao ugovor vrijedan 500 tisuća kuna

Ilustracija: Index (FaH)

HRT-ov NATJEČAJ , odnosno javni poziv za nabavu dvadeset jedne emisije od neovisnih proizvođača, trajao je do 1. listopada, no mnogi su vanjski suradnici dobili ugovore s HRT-om i prije isteka tog roka.

Manjkas nezadovoljan: Očekivao sam više

Tako je Siniša Kovačić, posljednjeg radnog dana kao v.d. ravnatelja HRT-a, 30. rujna ove godine potpisao ugovor za razradu scenarija s tvrtkom Intermedia grupa odnosno s Miljenkom Manjkasom bivšim HDZ-om savjetnikom za medije.  Ugovor Kovačića i Manjkasa težak je 400 tisuća kuna plus PDV, a projekt ima radni naslov "Rat prije rata" u kojem će se obrađivati obavještajno politički rata koji je prethodio raspadu Jugoslavije. Manjkas je angažiran za razvoj scenarija, odnosno projekta.

"Nezadovoljan sam. Tretirali su me kao početnika, no ipak imam itekakvog iskustva. Očekivao sam ugovor o izradi projekta, a ne pripremu scenarija", kaže Manjkas za Index. Manjkas iza sebe ima 8 dokumentarnih filmova te serijal u 10 epizoda o Jugoslavenskim tajnim službama pa je, kako kaže, ostao neugodno iznenađen. Manjkasa smo upitali i kako komentira činjenicu da je jedan od posljednjih Kovačićevih potpisa ugovora bio upravo s njim. 

Manjkas: Povukao sam se iz HDZ-a


"Nisam to očekivao. Ugovor sam očekivao početkom rujna, a ne 30. rujna kada je i potpisan. Kažem vam, doveli su me pred svršen čin. Očekivao sam cijeli projekt, a dobio sam samo razradu scenarija", nezadovoljno će Manjkas otkrivajući da se prijavio početkom rujna te da je pregovarao dva puta. Na izravni upit misli li da mu je odmoglo ili pomoglo što je glavni savjetnik za medije HDZ-a, Manjkas nam objašnjava kako to više nije.

"Ma povukao sam se odavno iz HDZ-a, sad se bavim svojom tvrtkom", kaže Manjkas. No, ipak   kako smo istražili riječ je o značajnim prihodima za tvrtku Intermedia grupa s obzirom da su u 2015. godini imali prihoda na razini cijele godine od 465.200 kuna, što je zapravo u razini ovog jednog ugovora za razradu scenarija.  

Na HRT-u nam kažu kako su sva djela koja su pristigla na natječaj prošla  zahtjevan postupak provjere, a među odabranima je i dokumentarna serija "Rat prije rata". Natječaj je raspisan 17. kolovoza, a trajao je 1. listopada, potvrđuju s HRT-a.  Kao i činjenicu da su ugovori potpisivani i prije isteka roka za predaju radova. 

Sve gotovo prije mjesec dana, a natječaj do 1. listopada


"Napominjemo kako je povjerenstvo zaduženo za odabir djela pristiglih na natječaj postupak odabira završilo još prije mjesec dana te kako su ugovori s ponuđačima, osim za projekt Rat prije rata, krajem prošloga tjedna potpisani i za druga odabrana djela", kažu nam s HRT-a.

Priznaju  i to da je Hrvatska radiotelevizija od ove godine uvela novost kad je riječ o otkupu djela od neovisnih proizvođača, a riječ je o pozivu za razvoj scenarija.

"Time se neovisnim proizvođačima omogućuje da dođu do kvalitetnijih i razrađenijih scenarija, a Hrvatska radiotelevizija ima veću mogućnost odabira, kao i cjelovit uvid u razvoj scenarija prije ostvarenja projekata, čime prestaje dosadašnja praksa odobravanja velikih projekata temeljem uvida u svega trećinu scenarija ponuđenoga djela. Riječ je, dakle, o posve novome načinu rada", pojašnjavaju s HRT-a.

Pročitajte više