Maraš: Ratko Mladić nije u SCG

ZAMJENIK ministra obrane Srbije i Crne Gore Vukašin Maraš izjavio je u četvrtak da Ratko Mladić, za kojim traga Haški sud nije na teritoriju SCG ocijenivši pritom kako su neopravdani pritisci međunarodne zajednice na Beograd čiji je cilj uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba.

"Međunarodna zajednica neopravdano inzistira na onome što SCG ne može ispuniti. Ako Mladić treba limitirati pristup SCG euroatlantskim integracijama, onda međunarodna zajednica sama sebi nanosi štetu jer podupire retrogradne snage da nastave pružati otpor našoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kazao je Maraš novinarima u Sarajevu gdje je sudjelovao u radu konferencije ministara obrane zemalja jugoistočne Europe.L

On je odlučno ustvrdio kako nema nikakvih pouzdanih dokaza da je Mladić unutar granica SCG istaknuvši kako su vlasti njegove zemlje spremne u svakom trenutku poduzeti akciju njegova uhićenja i izručenja sudu u Den Haagu ukoliko bude pronađen.

Vojska kao i policija te obavještajne službe SCG do sada nisu uspjele locirati Mladića a ukoliko bilo koja inozemna organizacija ima podatke gdje je on bit će poduzete mjere kako bi ga se uhitilo, kazao je Maraš dodavši pri tom kako njegova zemlja "ima veoma dobru suradnju sa ICTY".

"Treba li bolji dokaz od činjenice da su u zatvoru u Den Haagu dva bivša predsjednika, jedan predsjednik stranke i nekoliko generala", kazao je zamjenik ministra obrane SCG.

On je ocijenio kako je to dovoljan razlog da njegova vlada očekuje pozivnicu za pristupanje programu "Partnerstvu za mir" i to već sa summita NATO-a što će se u lipnju održati u Istambulu.

Pročitajte više