Marčelja: Moj prijevremeni odlazak s dužnosti ravnatelja IRB-a nije ostavka

RAVNATELJ Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Stjepan Marčelja izjavio je danas da njegova odluka o prijevremenomu odlasku s mjesta ravnatelja te najveće hrvatske znanstveno-istraživačke ustanove nije ostavka već je takvu odluku donio zato što smatra da bi u ovome trenutku bio korisniji na nekome drugom mjestu u Hrvatskoj.

Nakon što je danas u medijima objavljeno da "ravnatelj Ruđera odlazi zbog loše komunikacije s Ministarstvom znanosti", ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgovarao je danas poslijepodne u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) s ravnateljem IRB-a Stjepanom Marčeljom.

Razgovoru koji je bio zatvoren za javnost nazočio je i predsjednik Znanstvenoga vijeća IRB-a Dražen Vikić-Topić. Po njegovu završetku sudionici su održali kraću konferenciju za novinare na kojoj je Marčelja izjavio kako "nije riječ o ostavci već o odluci da ide na mjesto gdje će biti korisniji" te da "ostaje u Hrvatskoj".

Najavio je da će dužnost ravnatelja IRB-a obnašati do izbora novoga ravnatelja, istaknuvši kako smatra da bi natječaj za izbor novoga ravnatelja trebao biti međunarodni kao što je bio i onaj na temelju kojega je u studenome 2001. izabran za ravnatelja "Ruđera".

Primorac i Marčelja bili su suglasni u ocjeni da nema poteškoća u komunikaciji između IRB-a i Ministarstva i time opovrgnuli medijske napise po kojima "Marčelja odlazi zbog loše komunikacije s Ministarstvom znanosti".

Ipak, ministar Primorac smatra da bi se morala pojačati dinamika međusobnih susreta te da Ministarstvo treba što prije izabrati kvalitetne osobe za članove Upravnoga vijeća IRB-a.

I dok je, kako je rekao Marčelja, za njega bio veliki privilegij to što je tri godine radio kao ravnatelj IRB-a, ustvrdio je da je zapravo razočaran nedostatnom dinamikom promjena na IRB-u.

Jer, rekao je, znanstveni sustav u Hrvatskoj i na IRB-u "treba podignuti na višu razinu" što će pak, ustvrdio je Marčelja, biti moguće tek nakon što postojeći sustavi "prođu" neovisnu međunarodnu evaluaciju.

Naime, smatra Marčelja, u sustavima znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj potrebno je puno više discipline i odgovornosti, a treba ih i ravnomjerno razvijati.

Na novinarsko pitanje o razlozima njegove odluke da prije isteka četverogodišnjega mandata ode s mjesta ravnatelja IRB-a, Marčelja je odgovorio kako smatra da kao ravnatelj više nije dovoljno učinkovit te da je došlo vrijeme da na to mjesto dođe osoba s novim i svježim idejama.

Ipak ističe kako mu je "mjesto u Hrvatskoj" a svoje moguće buduće radno mjesto "vidi" u obrazovnome sustavu.

Pročitajte više