Margaret Hassan moli Blaira da povuče vojnike iz Iraka

HUMANITARNA dužnosnica Margaret Hassan, koja je u utorak oteta u Iraku, zamolila je na videosnimci koju je u petak objavila katarska tvmreža al-Jazeera britanskog premijera Tonyja Blaira da povuče britanske vojnike iz Iraka.

Na snimci Margaret Hassan kroz suze moli Blaira da povuče britanske snage iz Iraka i da ih ne šalje u Bagdad na američki zahtjev, te izražava strah da će završiti kao Kenneth Bigley, britanski talac kojeg su pogubili irački otmičari.

Margaret Hassan (59), voditeljica bagdadske podružnice humanitarne organizacije CARE, oteta je u utorak dok se vozila prema svom uredu na zapadu Bagdada. Njezini otmičari nisu još identificirani.

Britanska je vlada u četvrtak prihvatila američki zahtjev da 850 britanskih vojnika iz britanskog sektora na jugu Iraka prerasporedi u zonu američke odgovornosti bliže glavnom gradu Bagdadu.

U Iraku se nalazi ukupno 8,500 britanskih vojnika.

Blair je ovih dana izjavljivao da će učiniti sve što bude mogao kako bi se postiglo oslobađanje Margaret Hassan, ali je njezin suprug optužio premijera da otmicu njegove žene koristi za svoje političke ciljeve.

Pročitajte više