Margetić osuđen na tri mjeseca zatvora

DOMAGOJA MARGETIĆA Haški je sud osudio na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog toga što je na svojoj internet stranici prošle godine objavio imena zaštićenih svjedoka.

"Suštinsko pitanje je da li je počinjeno to djelo za koje je osuđen ili nije. Ja tvrdim da nije, jer u trenutku objavljivana imena zaštićenih svjedoka nije morao znati da je taj popis još uvijek zaštićen, odnosno imao je opravdanog razloga vjerovati da taj tio dokumentacija nije zaštićen u tom trenutku objavljivanja" - kazao je za Index Margetićev odvjetnik Veljko Miljević.

Dodao je kako to vidljivo iz njihovih dokaza, te da je i sudac priznao kako je postojala pravna rupa u trenutku objavljivanja, te da će u tom pravcu pisati žalbu kada bude vrijeme.

Objasnio je kako je tijekom postupka Tužiteljstvo Sudu predočilo preko 30-ak konkretnih i preciznih dokaza koji imaju svoju pravnu težinu, međutim rekao je i da je tim obrane predočio tri čvrsta dokaza temeljem kojih sudsko vijeće može uvidjeti da je Margetić bio u "opravdanoj stvarnoj zabludi".

Margetić je sada, prema informacijama koje odvjetnik Miljević ima, pritvoren, no ne zna zašto.

"Vjerujem da ću uskoro saznati zašto mu je određena mjera pritvora, a kada to saznam vidjet ću hoću li se žaliti na tu odluku" - dodao je Miljević.

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) zatražilo je za hrvatskog novinara Domagoja Margetića kaznu od 6 mjeseci zatvora i 50.000 eura zbog nepoštivanja toga suda, odnosno zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću

A.H.
Foto: AFP

Pročitajte više